Bardenas Reales | Woestijn in Navarra, Noord Spanje!

Bardenas Reales | Woestijn in Navarra, Noord Spanje!

De Bardenas Realas woestijn is misschien wel één van de mooiste onontdekte plekken in Spanje. Het ruige landschap, de ultieme rust en de indrukwekkende omgeving maken dit gebied een unieke bezienswaardigheid. Bovendien is het een bijzonder gevoel om tijdens je vakantie in Spanje ineens midden in de woestijn te staan. Een goede reden dus om de Bardenas Reales woestijn persoonlijk te bezoeken en mijn tips met jou te delen. 

Bardenas Reales Spanje

Bardenas Reales is een bijzonder natuurgebied in het noorden van Spanje. Het natuurpark is ruim 40.000 hectare groot en ligt in de regio Navarra, precies tussen de steden Tudela en Pamplona en op een uurtje rijden van Zaragoza. Ga je op vakantie in het noorden van Spanje, dan is de Bardenas Reales zeker het bezoeken waard. Het indrukwekkende landschap van ravijnen, rivierbeddingen en krankzinnige rotsformaties geven je het gevoel dat je in een compleet andere wereld bent. En dat tijdens je vakantie in Spanje!

Woestijn in Noord Spanje

Waar de Bardenas Reales veelal wordt verkocht als een echte woestijn, is het natuurpark eigenlijk een semi woestijn. Dit wil zeggen dat je hier niet enkel zand en droge vlaktes tegen komt, maar dat er ondanks de geringe regelval toch nog enige begroeiing plaatsvindt. Wat ik zelf merkwaardig vond, is dat de Bardenas Reales een vrijwel onbekend gebied is geweest, zelfs voor de Spanjaarden. Inmiddels wordt het natuurpark steeds vaker bezocht door de toeristen, mede doordat de Bardenas Reales heeft gediend als filmlocatie voor de The Game of Thrones. Wat mij betreft is dit natuurverschijnsel één van de mooiste plekken in Spanje

woestijn noord spanje

Het ruige landschap

Wat te doen in Bardenas Reales?

Ik hoor je al denken; Wat kun je nou precies doen in deze Spaanse woestijn? Behalve super gave plaatjes schieten, zijn er meerdere dingen die je kunt doen in de Bardenas Reales woestijn. Hieronder licht ik een aantal opties toe.

Foto maken bij Cabezo de Castildetierra

Cabezo de Castildetierra is dé bezienswaardigheid van de Bardernas Reales woestijn. Deze bizarre rotsformatie staat symbool voor dit schitterende natuurgebied en moet je dan ook zeker van dichtbij bekijken. Wetenschappers beweren overigens dat deze rotsformatie over ongeveer 50 jaar niet meer zal bestaan vanwege erosie. Wees er dus snel bij nu het nog kan!

bardenas reales wat te doen

Het symbool van Bardenas Reales; Cabezo de Castildetierra

Fietsen door de Bardenas Reales woestijn

Fietsen door de Bardenas Reales woestijn is een super leuke optie om dit prachtige natuurgebied op een rustige manier te ontdekken. Zelf heb ik dit ook gedaan en ik vond het echt een bijzondere ervaring. Het ene moment voelt het net alsof je op de maan fietst, terwijl je een bochtje later het gevoel hebt dat je een Hollywood filmset in fietst. Daarnaast vliegen er ook regelmatig grote vale gieren voorbij. Neem dus zeker je fotocamera mee, want je kunt hier geweldige plaatjes schieten. Wil je daadwerkelijk gaan fietsen in deze woestijn in het noorden van Spanje, dan heb ik nog een aantal tips voor je.

  • Bij het informatiecentrum kun je een plattegrond met fietsroutes bemachtigen;
  • Wil je een fiets huren? Dan kun je terecht bij Ciclos Marton in het dorpje Arguedas; 
  • Om de hitte te vermijden kun je het beste vroeg in de ochtend gaan;
  • Neem voldoende water mee: minimaal 2 liter per persoon;
  • Smeer jezelf van tevoren goed in met zonnebrand;
  • Draag een zonnebril: ideaal tegen het opstuivende zand van de onverharde wegen;
  • Ga je mountainbiken? Draag dan een helm voor bescherming.
bardenas reales fietsen

Mountainbiken in Bardenas Reales

Wandelen

Een andere manier om de Bardenas Reales woestijn te ontdekken is te voet. Door het natuurgebied lopen diverse wandelroutes die je op eigen houtje kunt ontdekken. Deze wandelroutes kun je vinden bij het informatiecentrum of via de app Wikiloc. Persoonlijk zou ik je aanraden om een excursie met een lokale gids te boeken. Deze neemt je mee naar de mooiste plekjes van de Bardenas Reales en vertelt je meer over het indrukwekkende landschap. 

Excursies in de Bardenas Reales woestijn

Vind je fietsen of wandelen niet uitdagend genoeg en boek je liever een toffe excursies? Dan kun je in de Bardenas Reales woestijn ook op een jeeptour boeken of zelf op een quad of buggy rijden. Je scheurt dan samen met een gids door de woestijn en die neemt je mee naar de mooiste plekjes. 

Bardenas Reales met de eigen auto ontdekken

Wat de meeste mensen doen, is de Bardenas Reales woestijn met de eigen auto (of camper) verkennen. Het is namelijk mogelijk om gedeelte van het park gewoon met de auto te rijden. Vanuit de auto krijg je een mooi beeld van de omgeving, maar kun je helaas niet helemaal het park in. Daarvoor zal je toch echt moeten fietsen, wandelen of een tour boeken. 

woestijn spanje navarra

Fietsen in niemandsland

Vogels, fossielen en wilde dieren spotten

Wist je dat natuurgebied Bardenas Reales door de Unesco is  uitgeroepen tot biosfeerreservaat? Dit is niet alleen vanwege het bijzondere landschap, maar ook door de dieren die er leven. Ik noemde al even dat er een grote kans bestaat dat er plotseling een vale gier voorbij vliegt, maar je kunt hier ook adelaars, uilen, vossen en wilde katten spotten. En het gekke is; je kunt hier zelfs fossielen van krokodillen en zeeschildpadden vinden. Heel lang geleden was deze Spaanse woestijn namelijk een grote binnenzee. 

Schapen tellen tijdens de Sanmiguelada

Ga je toevallig aan het einde van de september maand naar Bardenes Reales? Dan kun je getuige zijn van een bijzondere gebeurtenis; de Sanmiguelada. In deze periode komen de schapenherders vanuit de Spaanse Pyreneeën met hun schapen naar dit gebied. Hier blijven ze de gehele winter, zodat de schapen voldoende voedsel hebben. De traditionele schapenherders leggen de route vanuit de Pyreneeën te voet af. Het is een eeuwenoude traditie. Respect hoor! 

Bardenas Reales overnachten

Aangezien deze Spaanse semi woestijn een dunbevolkt gebied is, raad ik je aan om in de nabij gelegen dorpjes of steden te overnachten. Bijvoorbeeld in Tudela, Cascante, Carretera de Ejea, Villafranca en Arguedas. Hieronder heb ik de beste hotels, appartementen en campings in Bardenas Reales voor je geselecteerd.

Bardenas Reales Hotels

Goedkoop = Appartamentos Turisticos Plaza San Juan 2 in Tudela

Betaalbaar = Hotel Torre Monreal in Tudela

Luxe = Hotel Airo de Bardenas in Carretera de Ejea (Super gave bubbel kamer met panoramisch uitzicht!)

Bardenas Reales Camping

Camping met zwembad = Camping Bardenas in Villafranca 

Bardenas Reales camperplek

Gratis camperplek met services in Arguedas = Arguedas, 65 Calle Val

bardenas reales camping

Onze camperplek

Wanneer ga jij de Bardenas Reales in Spanje bezoeken?

Zo, dat waren ze dan; mijn tips voor een bezoek aan Bardenas Reales. Deze woestijn in Noord Spanje is wat mij betreft echt een aanrader als je van unieke natuur houdt. Ben jij al overtuigd om Bardenas Reales te bezoeken? Dan ben ik zeer benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze gerust door een reactie achter te laten. Heb je nog vragen? Twijfel niet om ze te stellen, want ik probeer je met alle plezier verder op weg te helpen. Hoe dan ook wens ik je een heerlijke vakantie in Spanje!

* Volg Galekkeropvakantie.nl op Facebook voor een dagelijkse portie vakantie-inspiratie!


Tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen