Goedkoop op vakantie? Met deze tips vind je de beste deals!

Goedkoop op vakantie? Met deze tips vind je de beste deals!

Zoek je tips om goedkoop op vakantie te gaan? Daar ga ik je bij helpen! Uit eigen ervaring weet ik namelijk dat een vakantie helemaal niet duur hoeft te zijn. Voordat ik zelf een vakantie boek doe ik altijd een uitgebreid onderzoek, omdat ik simpelweg niet te veel voor mijn vakantie wil betalen. Ik geef liever iets minder uit en ga dan een keer extra op vakantie. Misschien wel een leuk voorbeeld; de meeste mensen betalen voor een 2-weekse vakantie binnen Europa al snel zo’n € 1500,- p.p. 

Persoonlijk vind ik dit echt veel geld. € 1500,- p.p. voor een vakantie van twee weken! Dat is geen kattenpis! Van dit geld kan ik minstens twee keer op vakantie en misschien zelfs wel drie of vier keer. Hoe ik dat doe, dat vertel ik je in deze blog. Ik deel 25 tips om goedkoop op vakantie te gaan. Als je daadwerkelijk met deze tips aan de slag gaat, zal je zien dat je telkens weer in staat bent om goedkope vakanties te vinden. Hierdoor kun je minimaal één keer extra op vakantie! 

Tips om goedkoop op vakantie te gaan

1. Bepaal van tevoren je budget 

Ten eerste is het belangrijk dat je vooraf vaststelt hoeveel geld je jaarlijks wilt uitgeven aan vakantie. Door je budget te kaderen, heb je een duidelijke richtlijn. Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer € 3200,- per jaar aan vakanties besteed over een duur van 16 dagen. Klopt dit budget ongeveer voor jou? Dan kun je er dus voor kiezen om bewust de keuze te maken; Ik wil dit jaar goedkoop op vakantie, dus ik kies ervoor om twee keer een vakantie van 16 dagen boeken en heb daarvoor € 1600,- per vakantie te besteden. Klink simpel, maar het gaat om de mindset. Als je bedenkt om een Malediven huisje op water te boeken ben je al snel door dat budget heen!

2. Begin op tijd met het uitzoeken van je vakantie 

Vervolgens is het zaak om zo vroeg mogelijk te beginnen met je vakantie uit te zoeken. In de meeste gevallen zit het namelijk zo; hoe vroeger je de vakantie boekt, hoe goedkoper de vakantie. Dit geldt zowel voor compleet verzorgde vakanties bij reisbureaus als de dingen die je moet regelen als je zelf een vakantie gaat boeken. Denk hierbij aan; vliegtickets, accommodaties en autohuur.

3. Zoek incognito en zet je cookies uit 

Vrijwel alle websites op het internet maken gebruik van cookies. Hierdoor kunnen ze zien waar jou interesse naar uit gaat. Als voorbeeld; stel dat jij twee keer hebt gezocht op de zoekterm ‘luxe vakantiehuis aan zee’, dan kan het zijn dat de prijzen naarmate je vaker gaat zoeken ineens hoger worden. Dit komt doordat het internet weet dat jij waarschijnlijk een luxe vakantiehuis aan zee wilt boeken. Stiekeme praktijken als je het mij vraagt, maar helaas gebeurt het echt. Daarom is het dus verstandig om ‘in cognito’ te zoeken. 

goedkope vakantie tips
tips om goedkoop op vakantie te gaan

4. Vermijd vluchten vanaf Schiphol en vlieg vanuit Düsseldorf of Keulen 

Het klinkt misschien gek, maar vluchten vanuit Düsseldorf of Keulen zijn vaak een stuk goedkoper dan vluchten vanuit Nederland (en met name Schiphol). Op een enkele vlucht kun je soms tot wel € 100,- p.p. besparen. Extra tip: Lees ook eens het artikel; Hoe vind je de goedkoopste vliegtickets

5. Laat je wegbrengen en ophalen 

Heb je eenmaal een goedkope vlucht geboekt, dan wil je die ‘winst’ natuurlijk niet kwijt zijn aan een parkeerplaats in de buurt van de luchthaven. Voor een dag parkeren bij Schiphol betaal je al snel € 5,-. Als je dan twee weken op vakantie gaat, ben je dus € 70,- kwijt. Makkelijker is om aan familie en vrienden te vragen of zij je willen wegbrengen en ophalen. En als beloning kun je ze gewoon het benzinegeld geven. Hoogstwaarschijnlijk ben je dan goedkoper uit dan een parkeerplaats en het is nog gezelliger ook! 

6. Deel een koffer; ideale tip om goedkoop op vakantie te gaan

Door op een slimme manier je bagage in te pakken, kun je een hoop geld besparen op je vliegtickets. Zelf vind ik dit een ideale tip om goedkoop op vakantie te gaan. Voor een koffer betaal je namelijk al gauw € 70,- voor een retourticket. Als je samen op vakantie gaat, probeer dan dus eens om een koffer te delen. Bovendien mag je bij de meeste vliegmaatschappijen twee stuks gratis handbagage meenemen. Profiteer hier van en leg je koffer niet klakkeloos in het luchtruim. 

7. Kies voor een simpele huurauto en vraag ook naar de weekprijs 

Wil je een paar dagen een auto huren op vakantie? Kies dan voor een simpel model en vraag ook eens naar de weekprijs. Tot mijn grote verbazing ligt de huurprijs per week in sommige gevallen lager dan de huurprijs voor een weekend. Vrij bijzonder als je het mij vraagt, maar het is echt zo. Vraag dus altijd even naar de huurprijs per week. Zelfs als deze een klein beetje duurder is dan een weekend, kun je alsnog besluiten om voor een paar euro extra 4 dagen langer de auto te huren. 

8. Kijk eens naar minder bekende vakantiebestemmingen 

Nog een goede tip om goedkoop op vakantie te gaan; denk eens buiten de gebaande paden. Hiermee bedoel ik dat er genoeg onontdekte pareltjes zijn waar je voor een prikkie een leuke vakantie kunt boeken. Denk je aan Europa, dan zijn Spanje en Griekenland nog enigszins goedkope vakantielanden. Maar wil je echt een goedkope vakantie binnen Europa boeken? Dan kun je ook eens kijken naar Bulgarije, Tsjechië of Montenegro. 

Wil je een goedkope vakantie buiten Europa boeken? Kijk dan eens naar landen in Afrika of Azië. In Afrika zijn vakanties naar Tunesië en Ghana steeds meer in opkomst en in Azië raad ik Maleisië, Vietnam, Indonesië en de Filipijnen aan. Deze landen zijn super goedkoop en er zijn prachtige dingen te zien. Ook zijn deze landen ideaal om te backpacken. Wel is het van belang dat je vroegtijdig je vliegticket boekt. 

op vakantie naar bali tips

Bali, Ubud

Vraag vrijblijvend een rondreis op maat aan. Een 15 daagse Bali rondreis is er al vanaf € 509,- 

9. Ga buiten het hoogseizoen 

Waarschijnlijk is deze tip je wel bekend, maar ik wil hem toch even benoemen. Wil je goedkoop op vakantie, dan is het echt belangrijk om het hoogseizoen te vermijden (indien mogelijk). In de maanden Juli en Augustus betaal je vrijwel overal de hoofdprijs. Prijzen zijn soms twee keer zo duur als in andere maanden. Een betere optie is dus om in juni en eind september te boeken. Dan liggen de prijzen een stuk lager. Ben je niet gebonden aan schoolvakanties? Ga dan eens in de winter op vakantie. Als voorbeeld heb ik eind januari een week een huisje bij Landal Esonstad geboekt. In totaal waren we hier € 350,- voor kwijt. Dat is slechts € 175,- per persoon. 

Tip: Lees ook eens de review over Landal Esonstad.

10. Ga kamperen 

Kamperen is in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan overnachten in een hotel of vakantiehuisje. Je investeert eenmalig in kampeerspullen en kunt hier vervolgens jaren mee vooruit. Daarnaast worden kampeerspullen steeds beter betaalbaar. Zo heb je bij Decathlon al voor een paar tientjes een prima tent. En heb je iets meer budget? Dan kun je voor € 200,- een opblaastent kopen. Deze heb ik zelf ook en is binnen 30 minuten op te zetten. Super easy! 

11. Vermijd het weekend en plan een doordeweekse aankomstdatum 

Uit eigen ervaring blijkt dat aankomstdatums binnen het weekend over het algemeen een stuk duurder zijn dan doordeweekse aankomstdatums. Als voorbeeld; stel je wil een weekje op vakantie. Als je van maandag tot maandag boekt, is de prijs verrassend vaak lager dan dat je van zaterdag tot zaterdag boekt. Dit komt doordat vakantieparken liever geen halve weekenden uitbesteden, omdat de weekenden vaak toch wel vol zitten. Ga er maar eens op letten. Het gaat je gegarandeerd euro’s besparen. 

12. Ga goedkoop op vakantie in eigen land 

Voor een mooie vakantie hoef je echt niet altijd naar het buitenland. Je kun natuurlijk ook gewoon een vakantie in eigen land boeken. In ons kleine kikkerlandje zijn genoeg mooie plekken te ontdekken en het aanbod van vakantieparken, vakantiehuizen en campings neemt jaarlijks toe. Bovendien bespaar je met een vakantie in eigen land op de kosten voor vervoer! En heb je geen weken de tijd? Dan kun je ook gemakkelijk een goedkoop weekendje weg boeken. 

13. Doe aan huizenruil 

Een andere manier om goedkoop op vakantie te gaan is door een huizenruil te doen. De laatste jaren wordt dit steeds populairder. Je ruilt je eigen huis in voor een huis in het buitenland en past als het ware op elkaars huis. Zo heb je beide een leuke vakantie en bespaar je op de kosten voor de accommodatie. Een voorbeeld van een online platform waar je huizen kunt ruilen is Home Exchange. 

14. Volg de Facebook- en Instagram pagina van Galekkeropvakantie.nl 

Op de social media kanalen van Galekkeropvakantie.nl deel ik dagelijks leuke tips voor goedkope vakanties en vakantiehuizen. Heb je zelf geen zin om alles uit te zoeken? Meld je dan aan voor de Facebook- en Instagram pagina, zodat ik je op de hoogte kan houden van leuke deals en exclusieve kortingen.

15. Maak een roadtrip 

Nog een leuke optie voor goedkope vakanties is een roadtrip maken. Oké, in de meeste gevallen ben je wel iets langer aan het rondreizen, maar je hebt alle vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Bovendien ben je met je eigen auto, waardoor je kunt besparen op de vliegtickets en een huurauto. Zelf heb ik in 2020 twee leuke roadtrips gemaakt. In juni ben ik naar Frankrijk gereden en in september naar Italië. In totaal ben ik 23 dagen weg geweest en ik was ongeveer € 1500,- kwijt. Een toffe roadtrip hoeft dus echt niet duur te zijn! Lees ook: rondreis Noord Italië.

16. En vermijd de tolwegen! 

Als je besluit een roadtrip te maken, raad ik je aan om de tolwegen te vermijden. Als voorbeeld; als je heen en weer naar Zuid Frankrijk wilt rijden, ben je al snel € 250,- kwijt. Daarnaast worden toeristen regelmatig opgelicht bij de poortjes van de tolwegen. Je kunt dus beter de tolwegen vermijden. De benzinekosten zijn een stuk goedkoper dan de tol en onderweg zie je veel meer van de omgeving. 

17. Leef als een local 

Wil je goedkoop op vakantie, probeer dan zo min mogelijk als toerist te leven en zoveel mogelijk als local. Eet bij afgelegen restaurants, maak gebruik van het openbaar vervoer en overnacht in hostels, airbnbs of guesthouses. Dit is ook nog eens een leuke manier om de locals te leren kennen. Uit eigen ervaring weet ik dat de locals je vaak de leukste tips geven, aangezien zij de omgeving het beste kennen!

18. Geen zin om zelf alles uit te zoeken? Boek pakketreizen 

Vind je het teveel gedoe om zelf een goedkope vakantie uit te zoeken? Kijk dan eens naar compleet verzorgde pakketreizen. Hiermee bedoel ik vakanties inclusief vlucht, transfer en/of huurauto. Door de grote afname kunnen reisbureaus relatief goedkope pakketreizen aanbieden. Zelf heb ik goede ervaringen met Vakantiediscounter en TUI. Zij zijn in de meeste gevallen het scherpst geprijsd. En weet je wat trouwens ook heel gaaf is: een cruise all inclusive met vlucht boeken!

19. Bepaal van tevoren welke faciliteiten je écht gebruikt

Waarom zou je huisje met sauna boeken als je vrijwel iedere dag buiten de deur bent om nieuwe dingen te ontdekken? Beetje zonde van het geld toch! Bepaal dus voordat je een accommodatie gaat boeken, welke faciliteiten je daadwerkelijk gaat gebruiken en of het je geld waard is. Daarnaast is het ook slim om een accommodatie te boeken die lekker centraal ligt, zodat je vanuit hier gemakkelijk de omgeving kunt ontdekken. Zo kun je weer besparen op de reiskosten. 

Extra tip: door een vakantiehuisje met keuken te boeken, kun je een hoop geld besparen op het eten. Samen een heerlijke maaltijd neerzetten is toch net zo gezellig? En het is super voordelig voor je portemonnee. 

20. Boek een vakantie met arrangement 

Heb jij specifieke wensen tijdens je vakantie? Bijvoorbeeld elke avond uit eten of iedere dag een fiets huren. Dan kan het vaak een stuk voordeliger uitpakken om een arrangement te boeken. Bij de arrangementen is dan een 3-gangen diner of een huurfiets inbegrepen. Daarnaast zijn er ook tal van arrangementen voor romantische weekendjes weg of vakanties inclusief activiteiten. Mijn tip; kijk eens op Hotelspecials. Zij hebben scherp geprijsde weekend arrangementen. Bijvoorbeeld voor een weekendje weg in een boutique hotel Parijs!

21. Bekijk last minute aanbiedingen bij hotels en vakantieparken 

Oké, deze tip staat in contrast met de tip over zo vroeg mogelijk je vakantie boeken, maar voor hotels en vakantiehuisjes geldt het anders. Uit onderzoek is gebleken dat de prijzen van hotels en vakantiehuisjes 2 á 3 dagen van tevoren vaak het goedkoopst zijn (alleen buiten het hoogseizoen). Dit komt doordat vakantieparken en hotels de verblijven liever ‘verkocht’ krijgen, dan dat ze leeg staan. Begrijpelijk natuurlijk, maar hier kun jij dus van profiteren! Kijk dus eens naar last minute vakanties.

22. Boek je excursies online 

Wil je graag leuke dingen doen tijdens de vakantie? Boek je excursies dan online. Zeker voor de duurdere landen (zoals IJsland, Zwitserland en Nieuw Zeeland) kun je jezelf hiermee een hoop geld besparen. Voor goedkope landen kun je de tickets het beste even vergelijken. Wat betreft online ticketbureaus heb ik goede ervaringen met Get Your Guide

23. Ga samen met vrienden op vakantie

Door samen met je vrienden op vakantie te gaan, kun je gemakkelijk besparen op de kosten voor de accommodatie en het is nog eens super gezellig! Wat mij betreft een super leuke tip om goedkoop op vakantie te gaan. Win-win!

24. Sluit een (jaarlijkse) reisverzekering af

Het klinkt misschien een beetje duf, maar met een reisverzekering ga je met een gerust gevoel op vakantie. Bij mij heeft de reisverzekering al meerdere malen onvoorziene kosten gedekt. Want ook tijdens de vakantie, zit een ongeluk in een klein hoekje. Kijk wel goed welke reisverzekering het beste bij je situatie past, want je hoeft jezelf ook niet ‘over’ te verzekeren. Daarnaast hoeft een reisverzekering helemaal niet duur te zijn. Bij Unive heb je al een jaarlijkse reisverzekering voor € 2,39 per maand. Daar kunnen de gemaakte kosten bij ongevallen echt niet tegen op!

25. Tip om goedkoop op vakantie te gaan – Boek all inclusive!

Veel mensen denken dat een all inclusive vakantie duurder is dan een gewone vakantie. Deels hebben ze gelijk, maar over het algemeen is dit een misvatting. Met een all inclusive vakantie weet je namelijk precies wat je kwijt bent en de toeslag op all inclusive pakket ligt vaak een stuk lager dan wanneer je regelmatig uit eten wilt. Bovendien heb je slechts een klein spaarpotje nodig om leuke uitstapjes te maken. Persoonlijk vind ik Turkije een fijn land voor een all inclusive vakantie. Daarnaast hoor ik ook goede verhalen over goedkope all inclusive vakanties naar Egypte. 

Leestip: all inclusive hotels in Nederland en all inclusive hotels in Duitsland.

Heb jij nog tips om goedkoop op vakantie te gaan? 

Dit waren mijn tips om goedkoop op vakantie te gaan. Beloof je me één ding? Ga deze tips alsjeblieft toepassen. Je doet jezelf er een hoop plezier mee! Daarnaast zou ik het leuk vinden als je me wilt volgen op de Facebook- en Instagram pagina van Galekkeropvakantie.nl. Hier deel ik dagelijks tips voor unieke vakantieverblijven en top vakanties. Heb je zelf nog tips om goedkoop op vakantie te gaan? Laat het me weten via een reactie op deze blog.