Hoe kies je de beste backpack? 8 handige tips

Hoe kies je de beste backpack? 8 handige tips

Hoe kies je de beste backpack en waar moet je op letten? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een backpack. Denk bijvoorbeeld aan de literinhoud, de kwaliteit en het gebruik. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel backpacks in verschillende soorten en maten. In dit artikel geef je ik je een 8 handige tips hoe je het beste een backpack kunt kiezen, zodat je een back vindt die bij je past. 

Hoe kies je de beste backpack? 

Bepaal waar je de backpack voor gaat gebruiken 

Voordat je een backpack kiest is het goed om voor jezelf te bepalen hoe je deze wilt gebruiken. Ga je een weekend weg, dan kan je het prima doen met een daypack van 30 liter. Ga je op wereldreis, dan moet je eerder denken aan een backpack van 60 tot 80 liter.

Het is verstandig om jezelf af te vragen of je lange afstanden gaat lopen. Indien dit het geval is, raad ik je aan om een stevige backpack te kopen met verstelbare heup- en schouderbanden. Ook is het prettig om een rugzak met een stevig rugpand en rug ventilatie te hebben. Zo voorkom je dat je erg gaat zweten op je rug.

Backpacks met ventilatie beschikken over een rugnet om de luchtstroom te reguleren en vocht af te drijven. Dit is echt super handig! Het is namelijk niet prettig om elke keer een natte rug te hebben van het zweet. Een ademend rugpand is wat dat betreft ideaal. Op deze manier wordt het niet te warm op je rug tijdens het inspannen.

hoe backpack kiezen
welke backpack kiezen

Backpack kiezen tips

Kies het juiste model

Tegenwoordig zijn er unisex modellen en dames modellen. Unisex modellen kunnen door zowel mannen als vrouwen gedragen worden. De dames modellen zijn over het algemeen iets korter en de heup- en schouderbanden staan anders ingesteld.

Kijk naar de gebruiksvriendelijkheid

Backpacks hebben veel verschillende vakken. Het is handig om voor jezelf te bepalen op welke manier jij je tas het liefst gebruikt. Over het algemeen heeft iedere tas een topvak, een middenvak en een ondervak. Daarnaast is er bij de meeste backpacks ook een voorlader aanwezig, zodat je gemakkelijk bij de spullen in het midden kunt komen. Qua vakken is er werkelijk van alles mogelijk. Beslis dus voor jezelf hoe jij wilt backpacken en kies voor het door jou gewenste comfort.

Let op de maat en de verstelbaarheid

Het is belangrijk dat een backpack de juiste maat heeft en goed aansluit op je lichaamsbouw. Bovendien moet de backpack comfortabel aanvoelen en de vorm van je rug volgen. De ruglengte van een persoon is bepalend bij de afstelling van de rugzak. 

Wil je jouw ruglengte meten? Dat kan. Je kunt jouw ruglengte meten door te meten vanaf de uitstekende nekwervel op de basis van je nek tot de bovenkant van je heupbeen. Als je het aantal centimeters hebt gemeten moet je kijken of dat binnen het maatbereik van een specifieke backpack valt. Ben je niet helemaal zeker van je zaak? Kies dan een rugzak die je kunt verstellen. Dan zit je qua maat sowieso goed.

De beste backpack volgt de vorm van je rug

Een backpack moet goed op je rug aansluiten. Hierbij is het belangrijk dat er geen groot gat tussen je rug en de backpack aanwezig is. Over het algemeen draagt een backpack fijn als je 80% op je heupen draagt en 20% op je schouders.

De beste backpack bevat stevige heup- en schouderbanden

De heup- en schouderbanden zorgen ervoor dat je het gewicht wordt verdeeld over je rug en je heupen. Ook zorgen ze ervoor dat je tas niet te veel slingert. Stel de heupbanden zo in, dat het gewicht goed op je heupen komt te liggen. Let vervolgens goed op dat de schouderbanden aansluiten en lekker over je schouder vallen. Met heup- en schouderbanden kun je de pasvorm verbeteren. Hoe strakker je de banden aantrekt, hoe stabieler de tas zal zitten.

Vul je backpack met gewicht en loop een eindje rond

Een gouden tip is om de backpack eerst te proberen in de winkel! Probeer er een paar, stop ze vol met gewicht en loop een rondje. Op deze manier ervaar je pas echt hoe een backpack aanvoelt. Heb je eenmaal gekozen? Bestel je backpack dan online. Online shoppen is vaak veel goedkoper dan kopen in een winkel. Zo kun je jezelf de nodige euro’s besparen. 

hoeveel liter backpack heb ik nodig
beste backpack merken

Wat kost een goede backpack? 

Hoeveel wil je uitgeven aan een goede backpack? Dat is een vraag om goed over na te denken. Over het algemeen moet je qua prijs rekenen op een bedrag tussen de € 100,- en € 250,-. De beste backpacks zijn sowieso niet goedkoper dan € 100,-. Wil je minder uitgeven, dan raad ik je aan om naar de Decathlon te gaan. Echter is het wel zo dat de backpacks die hier verkocht worden, een kortere levensduur hebben. Het is belangrijk om jezelf af te vragen of jij daar genoegen mee neemt. Persoonlijk raad ik je aan om niet te bezuinigen op je backpack. Het is namelijk een investering waar je jaren plezier van kunt hebben.  

Hou de aanbiedingen goed in de gaten. Ieder jaar komen er weer nieuwe modellen bij, wat betekent dat de ‘oudere’ modellen soms met korting worden verkocht. Zo heb ik zelf een Nomad Backpack gekocht met 35% korting. 

Welke liter inhoud heeft een backpack nodig? 

Voordat je een backpack kiest, is het slim om te bedenken welke spullen je minimaal mee wilt nemen tijdens de reis. Hoeveel liter denk je minimaal nodig te hebben? En gaan deze spullen allemaal in je rugzak passen? Ik raad je aan om rekening te houden met het feit dat je in de meeste vliegtuigen maximaal 23 kilo bagage mee mag nemen. Het is dus prettig om een rugzak te kopen die niet te zwaar is.

De liter inhoud is niet alleen afhankelijk van de reis die je gaat maken, maar ook van je lichaamslengte. Hoe langer je bent, hoe groter je ruglengte en hoe meer kilo’s je mee kunt dragen. Om die reden wordt voor dames over het algemeen een backpack van 45 tot 60 liter aangeraden. Heren zijn vaak wat langer en kunnen iets meer gewicht mee tillen. Voor heren wordt een backpack met een literinhoud van 60 tot 80 liter aangeraden.

Welke soorten backpacks zijn er?

Over het algemeen zijn backpacks te onderscheiden in 4 verschillende soorten. Er zijn:

Waarin onderscheid de ene backpack zich van de ander?

Grofweg kun je zeggen dat de duurdere modellen van betere kwaliteit zijn en een steviger rugpand hebben. Daardoor wordt het gemakkelijker om veel gewicht met je mee te dragen. Ik raad je aan om niet te bezuinigen op je backpack. Het is echt een investeren voor meerdere jaren en als je een goede koopt kun je er lang plezier van hebben. Zeker als je vaker gaat rondreizen

Welke backpack gadgets zijn handig? 

Als je eenmaal de beste backpack hebt gekozen, raad ik je aan om een aantal handige reisgadgets te kopen. Denk bijvoorbeeld aan TSA cijferslotjes en een flight bag.

Kun jij nu de beste backpack kiezen? 

Die waren mijn tips om de beste backpack uit te kiezen. Hopelijk ben je hiermee geholpen en kun je een fijne rugzak uitkiezen, waar je lang plezier van hebt. Op naar de volgende vakantiebestemming! Vond je dit artikel nuttig of heb je nog vragen? Deel het artikel via social media of laat een reactie achter. Ik ben zeer nieuwsgierig welke backpack je hebt gekocht en wens je alvast een super gave reis toe!


Tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen