Kaikoura Nieuw Zeeland | Reisgids + Walvissen spotten!

Kaikoura Nieuw Zeeland | Reisgids + Walvissen spotten!

Kaikoura is naar mijn mening één van de mooiste plekken in Nieuw Zeeland. Een bezoek aan dit kleine vissersdorpje mag dus zeker niet ontbreken tijdens je camperreis door Nieuw Zeeland. Bovendien is Kaikoura één van de beste plekken ter wereld waar je walvissen, orka’s en dolfijnen kunt spotten. Als je het aandurft, kun je zelfs met de dolfijnen zwemmen in hun eigen leefomgeving! Daarnaast is ook de omgeving rond Kaikoura prachtig. Zodra je via de kustweg aan komt rijden, kun je al genieten van spectaculaire uitzichten. Kaikoura ligt namelijk tussen de Grote Oceaan en de hoge besneeuwde bergen van de Seaward Kaikoura Range en de Mount Fyffe.

Kortom, Kaikoura is een leuke plek om toe te voegen op je rondreis door Nieuw Zeeland. Persoonlijk vond ik Kaikoura, samen met Queenstown en Wanaka, één van de leukste stadjes van Nieuw Zeeland! Wij verbleven er 2 nachten, maar vonden het achteraf jammer dat we niet langer zijn gebleven. In dit artikel deel ik mijn tips over Kaikoura. Ik vertel je wat je allemaal kunt doen in Kaikoura, waar je lekker kunt eten en geef advies over fijne hotels, b&b's en appartementen in Kaikoura.

Kaikoura Nieuw Zeeland

Kaikoura is een klein stadje aan de oostkust van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Het stadje ligt tussen een baai aan de Grote Oceaan en het Seaward Kaikoura Range gebergte. Er wonen maar 4.000 mensen en de dichtstbijzijnde stad is Christchurch, op 181 km (2,5 uur rijden) ten zuiden van Kaikoura.

Voorheen was Kaikoura slechts een klein vissersdorpje. Er zijn veel visrestaurants te vinden waar ze de lokale specialiteit, rivierkreeft, verkopen. Tegenwoordig is het Kaikoura een belangrijke toeristische trekpleister in Nieuw Zeeland. Dat is overigens niet voor niets, want het is een prachtige plek voor iedereen die van natuur en wilde dieren houdt. Het is één van de leukste bezienswaardigheden van Nieuw Zeeland

De oorspronkelijk bewoners van Kaikoura waren Maori's. Volgens de legende heeft het dorpje haar naam te danken aan een Maori ontdekkingsreiziger die hier vroeger stopte om rivierkreeft te eten. De ontdekkingsreiziger benoemde het stadje naar zijn heerlijke maaltijd en zo ontstond de naam; Kaikoura. In Maori-taal betekent Kaikoura dus ‘een maaltje rivierkreeft’. ‘Kai’ betekent eten en ‘koura’ betekent rivierkreeft.

Vakantie Nieuw Zeeland boeken? → Bekijk onze tips

ANWB – Rondreizen door Nieuw Zeeland → bekijk aanbiedingen

SAWADEE – Georganiseerde Nieuw Zeeland vakanties → bekijk aanbiedingen

DJOSER – Rondreis Nieuw Zeeland op maat → bekijk aanbiedingen

RIKSJA TRAVEL – Individuele rondreis Nieuw Zeeland → bekijk aanbiedingen

Bezienswaardigheden Kaikoura Nieuw Zeeland

Waar het echter vooral om draait in Kaikoura, is het leven óp en ín de zee. Walvissen, dolfijnen, orka’s, haaien, zeehonden, pelsrobben en pinguïns. Ze zwemmen er allemaal en nergens anders ter wereld komen deze prachtige zeedieren zo dicht bij de kustlijn als hier! Met een beetje geluk kun je ze zelfs vanaf de kustlijn zien zwemmen. Het is dan ook niet voor niets dat Kaikoura de wildlife hoofdstad van Nieuw Zeeland wordt genoemd. Bovendien is het de eerste plek in Nieuw Zeeland waar met wilde dolfijnen werd gezwommen. 

Wat te doen in Kaikoura? 

Activiteiten en excursies in Kaikoura

Allereerst wil ik graag benoemen dat ze in Nieuw Zeeland op een verantwoorde manier omgaan met het dierenwelzijn. Reisorganisaties houden zich goed aan de regels en proberen de dieren zo min mogelijk tot last te zijn. De boten van WhaleWhatch Kaikoura hebben bijvoorbeeld stille motors, zodat de dieren geen last hebben van het geluid. Ook wordt er rekening gehouden met de zwemrichting van de walvissen, zodat de boot de natuurlijke zwemrichting niet beïnvloed.

Wat betreft de dolfijnen zijn er ook een aantal regels. Zo kun je bijvoorbeeld niet met dolfijnen zwemmen als ze jongen hebben. Je mag ze niet aanraken en als ze geen zin hebben, heb je gewoon dikke pech. Dit waardeer ik ontzettend aan Nieuw Zeeland. Er zijn namelijk ook veel plekken, waar het er anders er aan toe gaat. Voor alle tours en excursies geldt; hou je aan de regels en respecteer de leefomgeving van deze prachtige dieren.

Walvissen spotten in Kaikoura

Zoals gezegd staat Kaikoura bekend als dé plek om walvissen te spotten. Dit kan tegenwoordig op meerdere manieren. Je kunt walvissen spotten vanaf de boot of walvissen spotten vanuit een vliegtuig. Wij konden niet kiezen, dus besloten we om het allebei te doen. 

Beide activiteiten vonden we echt een super gave ervaring! Vanaf de boot kun je de spuit en de staart heel goed zien en vanuit het minivliegtuig kun je goed zien hoe groot de walvissen zijn. Voor walvissen spotten vanaf de boot betaal je ongeveer € 83,- en per minivliegtuig ongeveer € 103,-.

Waarom komen de walvissen naar Kaikoura?

Dat heeft mede te maken met de aardbevingen die Kaikoura hebben getroffen. Hierbij zijn tektonische platen verschoven en dat heeft er toe geleid dat er onder de zeespiegel een grote canyon is ontstaan. Deze wordt ook wel de Kaikoura Canyon genoemd. Deze canyon is op 500 km van de kust al 1.200 meter diep en is totaal 60 km lang. Je kunt je dus voorstellen dat hier ontzettend veel leven is.

Daarnaast is de Kaikoura Canyon het punt waar koude en warme stromingen samen komen. Hierdoor drijven er voedingsstoffen (zoals plankton) naar de oppervlakte en die zijn zeer geliefd bij verschillende vis- en vogelsoorten. Dat is dan ook de reden waarom de biodiversiteit zo hoog is. Zo worden er bijvoorbeeld het hele jaar door walvissen, dolfijnen en albatrossen gezien. De grootste kans om orka’s te zien heb je tussen december en maart.

kaikoura-nieuw-zeeland-walvissen-spotten

Walvissen spotten in Kaikoura

dolfijnen spotten kaikoura nieuw zeeland

Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura

Zwemmen met dolfijnen in Kaikoura

In Kaikoura is het dus mogelijk om met dolfijnen te zwemmen! Hoe gaaf is dat? Zwemmen met dolfijnen in hun eigen natuurlijke leefomgeving. Het is echt een compleet andere ervaring dan zwemmen met dolfijnen in die een beperkt leefgebied zijn opgesloten.

In de ochtend vertrek je vanaf de kust, op zoek naar grote groepen dolfijnen. Zodra de dolfijnen zijn gevonden spring je met een volledige uitrusting (wetsuit, duikbril, snorkel en slippers) in het koude water. De dolfijnen zijn super sociaal en nieuwsgierig en zwemmen om je heen en onder je door. Als ze niet direct in de buurt zijn kun je het beste veel geluid maken, rondjes gaan zwemmen of een duik maken. Hierdoor trek je de aandacht van de dolfijnen.

In Kaikoura kun je 3 soorten dolfijnen spotten; de Hector dolfijn, de Common dolfijn en de zeldzame Dusky dolfijn. Deze dolfijnen leven in grote groepen van soms wel 200 dolfijnen. Met name de Dusky dolfijn is een zeldzame soort. Dit zijn namelijk de kleinste dolfijnen ter wereld. Ze zijn super speels en sociaal, waardoor je gemakkelijk contact met ze maakt. Helaas heb ik deze excursie niet kunnen doen, maar gelukkig heb ik tijdens een excursie in Bali wel met dolfijnen kunnen zwemmen. Ik spreek dus uit ervaring. Zwemmen met dolfijnen is super gaaf om te doen. Dit is echt iets voor op je bucketlist!

Dolfijnen spotten met Dolphin Encounter Kaikoura

Als je het zwemmen met dolfijnen toch een beetje te spannend vindt, kun je er ook voor kiezen om dolfijnen vanaf de boot te spotten. Het is hoe dan ook een super mooie ervaring om deze prachtige dieren van dichtbij te bekijken. Vanaf de boot kun je ook goed zien dat sommige dolfijnen acrobatische salto’s maken.

Een fijne en verantwoorde reisorganisatie om dolfijnen te spotten is Dolphin Encounter Kaikoura. Hier krijg je goede instructies en zij hebben het dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Dolphin Encounter Kaikoura vertrekt 3 keer per dag (05:30 uur, 08:30 uur, en 12:30 uur) en er zijn meerdere programma’s mogelijk. Voor zwemmen met dolfijnen betaal je € 107,- en om de dolfijnen vanaf de boot te spotten betaal je € 48,-. Kinderen t/m 14 jaar krijgen korting.

kaikoura dolfijnen spotten

Dolfijnen spotten vanaf de boot

vakantie kaikoura nieuw zeeland zeehonden

Zeehond in Kaikoura

Zeehonden spotten in Kaikoura

In Kaikoura is het ook mogelijk om (gratis!) zeehonden te spotten. Langs de kust, vlakbij het centrum leeft namelijk een grote zeehondenkolonie. Met een beetje geluk kun je hier tot wel honderden zeehonden spotten. Ik vond deze plek echt geweldig! Het geeft je echt een magisch gevoel om deze dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Bovendien trekken veel zeehonden zich niets aan van je aanwezigheid. Ze liggen gewoon lekker te luieren en vinden het allemaal wel prima. Let trouwens wel op dat je niet té dichtbij komt en geef de zeehonden de ruimte.

Vind je het lastig om een zeehond te vinden? Volg dan de geur. Zeehonden stinken vaak enorm, dus zodra je een onaangenaam geurtje ruikt, weet je dat ze niet ver weg zijn. Je treft er trouwens ook veel grote schelpen, waarvan de inhoud door de zeehonden is opgegeten.

Zwemmen met zeehonden

Wil je meer interactie met de zeehonden? Dan kun je ook met zeehonden zwemmen. Dit kan bij Seal Swim Kaikoura. Je krijgt een wetsuit en snorkeluitrusting en gaat in het ondiepe water op zoek naar speelse zeehondjes. Gaaf hé? Daarnaast is het ook mogelijk om de zeehonden gewoon vanuit de boot te spotten. Overigens zou ik je dan gewoon aanraden om zelf naar de zeehonden kolonie te rijden. Dat is namelijk gratis! Zwemmen met zeehonden kost je ongeveer € 70,-

Kajakken met zeehonden

Een andere manier om de kust en het onderwaterleven te ontdekken is per kajak. Zo kun je bijvoorbeeld kajakken met zeehonden. Je krijgt eerst veiligheidsinstructies en maakt vervolgens een 3,5 uur durende kajaktocht langs de kust van Kaikoura. 

Onderweg kom je sowieso zeehonden tegen, maar met een beetje geluk zijn er ook nieuwsgierige dolfijnen en pinguïns die een kijkje komen nemen. Kajakken is al mogelijk vanaf € 69,- p.p. Wil je deze ervaring nog specialer maken? Dan kan je ook kajakken tijdens zonsondergang!

Albatrossen spotten

Naast het de diverse onderwaterwereld zijn er ook veel vogelsoorten die in Kaikoura leven, waaronder de Albatros. De Albatros is één van de grootste vliegende vogels ter wereld. Als ze hun vleugels uitslaan zijn ze echt super groot. Dat is een mooi beeld om te zien. Je kunt de albatrossen spotten met de Albatros Encounter. De kosten zijn ongeveer € 65,- p.p.

vakantie kaikoura nieuw zeeland tips

De kust van Kaikoura

nieuw zeeland dieren albatros spotten

De Albatros

Vliegen boven Kaikoura

Naast het walvissen spotten, kun je er ook voor kiezen om het prachtige landschap en de enorme bergen vanuit de lucht te bewonderen. Helaas hebben wij dit zelf niet gedaan, maar de uitzichten over het landschap waren bij het walvissen spotten al gaaf om te zien. Ik kan me dus voorstellen dat het uitzicht boven de bergen ook fantastisch zal zijn. 

Het grote verschil met het walvissen spotten is dat deze vluchten per helikopter zijn. Er zijn meerdere vliegroutes mogelijk. Bekijk hier het volledige aanbod van vliegen boven Kaikoura. Vliegen is al mogelijk vanaf € 112,- p.p.

Wandelen in Kaikoura

De omgeving rond Kaikoura leent zich uitstekend voor zowel ontspannen als intensieve wandelingen. Er zijn verschillende wandelroutes mogelijk: 

Hinau Track: Makkelijke wandeling van 45 minuten door bosgebied. Onderweg heb je een mooi uitzicht op de Kowhai rivier. Het startpunt is bij de Mount Fyffe car park.  

Fyffe Palmer Track: Makkelijke boswandeling van 3 km, waarbij je onderweg langs uitstekende picknickplekjes komt. Totaal doe je ongeveer 1 uur en 45 minuten over deze wandeling.

Kaikoura Peninsula Walkway: Start bij de zeehondenkolonie en leidt je via de heuvel, langs de kust en door het centrum terug naar het startpunt. De wandelroute is 13 km lang en je doet er ongeveer 2,5 uur over. Onderweg kom je langs meerdere uitzichtpunten waar je een mooi uitzicht hebt over de kustlijn en de bergen. Naast zeehonden, kom je onderweg ook schapen tegen.

Kowhai-Hapuk Track: 2-daagse wandelroute voor ervaren hikers, aangezien het ruig terrein is. Onderweg ontdek je het landschap voor de Mount Fyffe en heb je een mooi uitzicht op de Kaikoura Ranges. De totale afstand is 20 km.

Kaikoura Coastal Track: 3-daagse wandeling langs de kust en over de bergen. De totale route is 40 km. Onderweg slaap je bij kleine accommodaties. Je bagage kun je laten vervoeren.

Mount Fyffe: Wandeling van 8 uur (4 uur heen, 4 uur terug) naar de top van de Mount Fyffe. Hier heb je een spectaculair uitzicht en kun je op een heldere dag zelfs het Noordereiland zien liggen. Het startpunt is bij de Mount Fyffe car park.

Mount Fyffe Hut: Wandeling van 5 uur richting de top van de Mount Fyffe. Echter stop je bij de Mount Fyffe Hut. Hier kun je overnachten en genieten van de prachtige omgeving. Let wel, er zijn slechts 8 stapelbedden beschikbaar en vol = vol.

walvissen kaikoura helikopter vliegtuig

Vliegen boven de kustlijn van Kaikoura

mount fyffe wandelen nieuw zeeland

Mount Fyffe wandeling

Fietsen en mountainbiken in Kaikoura

Naast wandelen kun je in Kaikoura ook uitstekend fietsen en mountainbiken. De bergen in de omgeving lenen zich perfect voor een stevig ritje op de fiets. Onderweg kun je genieten van prachtige vergezichten en de ruige natuur. Er zijn meerdere routes mogelijk, zoals de Kowhai Trail, de Kaikoura Cycling Trail, de Mount Fyffe Trail en de Half Moon Bay Track. Op 40 km ten noorden van Kaikoura ligt ook nog een mountainbike circuit, genaamd Middlehill.

Quad rijden

Als je 16 jaar of ouder bent, kun je in Kaikoura ook quad rijden. Dit kan bij Glenstrae Farm Kaikoura. Je bestuurt de quad zelf en rijdt door over de heuvels, langs riviertjes, door de bossen en langs de kust. Er is een grote kans dat je onderweg schapen en zeehonden tegen komt. Quad rijden kan bij de Glenstrae Farm 4 Wheel Adventures en je kan een beetje vies worden.

Zonsopkomst kijken

Omdat Kaikoura aan de oostkust ligt, kun je er perfect de zonsopkomst zien. Zorg dat je rond 05:30 uur je bed uit rolt, pak een bakje koffie en geniet van dit spectaculaire tafereel. Je ziet de kleuren telkens weer veranderen en dat levert prachtige plaatjes op.

Als je op zoek bent naar een fijne accommodatie om de zonsopkomst te bewonderen? Ga dan naar Awatea Country Bed & Breakfast. Hier sla je gewoon de gordijnen open en je hebt al een fantastisch uitzicht. Wij verbleven er 2 nachten en hebben het er goed naar onze zin gehad. De kamers hebben alles wat je nodig hebt en de eigenaren zijn super vriendelijk.  

vakantie kaikoura nieuw zeeland zonsopkomst

Beste restaurants in Kaikoura

Het centrum van Kaikoura is niet zo groot, maar er zijn toch een paar leuke restaurants te vinden. In de meeste restaurants serveren ze vooral vis, maar je kunt er ook Indisch of Italiaans eten. Hieronder tref je een aantal fijne restaurants.

Pot Belly: Geen restaurant, maar een bakkerij. Deze is gevestigd in de winkelstraat van Kaikoura. Je kunt er goede broodjes scoren, ook voor onderweg.  

Zephyr Restaurant: Hip, kleinschalig restaurant in het centrum van Kaikoura. Ze serveren er voornamelijk vis- en vleesgerechten, maar ook voor vegetariërs zijn er voldoende opties. De prijsklasse is gemiddeld.

Black Rabbit Pizza: Hier heb je keuze uit veel verschillende soorten pizza’s, maar je kunt er ook pasta’s en burgers eten. Het is een klein restaurant in het centrum. De prijzen zijn laag vergeleken met andere restaurants.

The Pier Hotel Restaurant: Dit hotel/restaurant ligt richting de pier en biedt een mooi uitzicht op zee. De keuze qua gerechten is hier grootst. Met name de visliefhebbers zijn er aan het juiste adres, want ze serveren er vers gevangen rivierkreeft. De prijzen zijn hier hoger dan gemiddeld en je kunt er ook overnachten.

Green Dolphin Restaurant & Bar: Vanuit het restaurant heb je een mooi uitzicht op de kustlijn en de bergen. Ook hebben ze een klein, maar gezellig terras. Qua gerechten serveren ze veel vis- en vleesgerechten en de desserts zijn er ook meer dan prima! De prijzen zijn er hoger dan gemiddeld.

Kaikoura Indian Restaurant & Cafe: Goede optie voor vegetariërs. Naast de gebruikelijk vlees- en visgerechten serveren ze hier (pittige) curries met naanbrood. Jammie! Daarnaast is het relatief goedkoop.

Poppy’s Handmade Ice Cream Parlour & Cafe: Vooral als je een lekker ijsje wilt scoren is dit een goede optie, maar ze serveren er ook pannenkoekjes, taart en kant en klare gerechten die je mee kunt nemen.

kreeft eten nieuw zeeland kaikoura

Hoe bereik je Kaikoura?

Allereerst ga je natuurlijk op zoek naar de goedkoopste vliegtickets of boek je een compleet verzorgde reis naar Nieuw Zeeland. Indien je direct naar het Zuidereiland vliegt, land je op de luchthaven van Christchurch. Vanuit hier is Kaikoura prima per auto of met het openbaar vervoer te bereiken. Mocht je gaan backpacken in Nieuw Zeeland, dan kun je ook gemakkelijk met het openbaar vervoer rondreizen. Een handige website voor het openbaar vervoer is Intercity.co.nz. Hier zie je ook gelijk hoe duur de tickets zijn. 

bereikbaarheid kaikoura

Beste hotels, b&b's en appartemenen in Kaikoura

Waar een vakantie naar Kaikoura, Nieuw Zeeland boeken?

ANWB – Rondreizen door Nieuw Zeeland → bekijk aanbiedingen

SAWADEE – Georganiseerde Nieuw Zeeland vakanties → bekijk aanbiedingen

DJOSER – Rondreis Nieuw Zeeland op maat → bekijk aanbiedingen

RIKSJA TRAVEL – Individuele rondreis Nieuw Zeeland → bekijk aanbiedingen

Wat ga jij doen in Kaikoura Nieuw Zeeland?

Zo, dat waren ze dan; mijn tips voor Kaikoura in Nieuw Zeeland! Hopelijk heb je iets gehad aan de informatie uit dit artikel. Vond je dit artikel nuttig of heb je nog vragen? Deel het via social media of laat een reactie achter. Ik help je graag verder en wens je een fantastische wereldreis naar Nieuw Zeeland.

–> Volg ons op Facebook, Instagram en Youtube voor een wekelijkse dosis vakantie-vitamines!


Tags: , , ,

Gerelateerde artikelen