Wie een reis maakt naar Indonesië, zal niet ontkomen aan de confrontatie met het koloniale verleden en de sporen die Nederland er door de eeuwen heen heeft achtergelaten. Wanneer je door het land reist, zijn de Nederlandse invloeden duidelijk te zien aan de typerende bouwstijlen en imposante forten. Toch is het belangrijk dat de herinnering aan dit koloniale verleden, met het oog op de toekomst, in stand wordt gehouden. Wil je weten welke Nederlandse invloeden er in Indonesië nog zijn overgebleven en of je voor een reis naar dit schitterende land een visum aan moet vragen? Lees dan snel verder.
Inhoud:
- Kota Tua in Jakarta
- Wayang Museum en graf van Jan Pieterszoon Coen in Kota Tua, Jakarta
- Maritiem Museum, Jakarta
- Fort Vredenburg in Yogyakarta
- Bandung, West- Java
- Heb je een visum nodig om Indonesië te bezoeken?
Kota Tua in Jakarta
In het centrum van de drukke en rumoerige stad Jakarta ligt Kota Tua, ook bekend als de oude stad van Jakarta. Het is moeilijk voor te stellen, maar in de koloniale tijd was deze plaats het epicentrum van de Nederlandse VOC, bekend als Batavia. Tegenwoordig is veel van wat ooit de trots van het Nederlandse koloniale verleden was, verloren gegaan. Maar in de oude binnenstad van Jakarta zijn er nog enkele herinneringen aan dat koloniale tijdperk.
In het midden van deze wijk bevindt zich het Taman Fatillah-plein. Dit plein, dat ten tijde van het koloniale tijdperk Stadhuisplein werd genoemd, is vernoemd naar de prins Fatillah die in de 16e eeuw ‘Sunda Kelapa’, het hedendaagse Jakarta, herwon van de Portugezen. Het plein heeft nog steeds dezelfde uitstraling als vroeger, dus het is niet moeilijk je in te beelden hoe dit stukje Jakarta er vroeger uitzag. Het plein wordt omringd door drie verschillende musea, gehuisd in koloniale gebouwen: het Balai Seni Rupa (Museum voor de Schone Kunsten), het Jakarta Geschiedkundig Museum en het Wayang Museum.

LEES OOK: Top 10 vakantiebestemmingen
Wayang Museum en graf van Jan Pieterszoon Coen in Kota Tua, Jakarta
Op de plek waar nu het Wayang-museum staat, was tussen 1640 en 1732 de Oude Hollandsche Kerk en de Nieuwe Hollandsche kerk gevestigd. In 1808 werd de kerk volledig verwoest door een aardbeving. Pas in 1912 werd er op de plek van de voormalige kerk een gebouw neergezet dat aanvankelijk dienst deed als pakhuis. Veel van hoe het er vroeger uit zag is er niet meer te zien. Wel zijn er nog enkele herdenkingsplakkaten te vinden aan de achterzijde van het museum, het voormalige erf van de kerk. Hier liggen ook een aantal prominente Nederlandse namen begraven, waaronder de gouverneur-generaal van Batavia, jan Pieterszoon Coen.
Maritiem Museum, Jakarta
Het Maritiem Museum ligt in de oude haven van Jakarta, Sunda Kelapa. Het museum zelf is gevestigd in twee VOC pakhuizen waar vroeger handelswaar in werd opgeslagen, waaronder specerijen, koffie en thee. De gebouwen werden in 1976 omgebouwd tot museum, 31 jaar nadat Indonesië zichzelf onafhankelijk had verklaard. Aan de voorkant van het museum, is het nog enigste overgebleven deel van de oude stadsmuur van Batavia te zien. In de haven zijn er veel verschillende soorten traditionele schepen te zien uit de hele Indonesische archipel.
Fort Vredenburg in Yogyakarta
Het Nederlandse koloniale verleden heeft in heel Indonesië duidelijk haar sporen achtergelaten, en zo ook in Yogyakarta. In deze culturele smeltkroes van Indonesië, zijn de Nederlandse invloeden nog duidelijk merkbaar. Een voorbeeld daarvan is het Fort Vredenburg.
Dit fort werd in 1760 opgericht in opdracht van de toenmalige gouverneur van Noord-Java, Nicolaas Harting. Het eerste fort was een eenvoudig houten bouwwerk, maar werd in 1767 verbouwd en uitgebreid tot een meer permanente structuur. Het fort diende als bestuurscentrum en als verdedigingsplaats voor de burgers. Het droeg toen de naam Fort Rustenburg. In 1867 werd het fort volledig verwoest door een aardbeving. Het werd uiteindelijk herbouwd en kreeg een nieuwe naam, die het nu nog steeds draagt: Fort Vredenburg.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Indonesië werd bezet door Japan, diende het fort als militair hoofdkwartier en gevangenis voor de Japanners. Na de bevrijding in 1945 deed het dienst als militaire commandopost, kazerne en gevangenis voor het Indonesische leger. In de jaren daarna werd besloten het fort om te vormen tot een culturele instelling en in 1992 werd het fort heropend als museum. Het museum toont de strijd die Indonesië heeft moeten leveren op weg naar onafhankelijkheid en herbergt herinneringen aan het koloniale verleden van Indonesië.

Bandung, West- Java
Net als in Jakarta en Yogyakarta, is ook de hoofdstad van de provincie West-Java, Bandung, door de Nederlandse kolonisten niet onopgemerkt gebleven. Door de ligging hoog boven de zeespiegel was het klimaat er veel koeler dan in de huidige hoofdstad Jakarta en daarom koos de Nederlandse VOC deze locatie om er theeplantages aan te leggen. De toenmalige gouverneur-generaal, Herman Willem Daendels, liet in 1808 De Grote Postweg aanleggen, om zo Bandung te verbinden met andere delen van Java. De stad kwam echter pas echt tot bloei met de aanleg van de spoorlijn tussen Bandung en Batavia, het huidige Jakarta, in 1880.
In heel Bandung zijn er nog veel oude gebouwen te vinden die stammen uit het koloniale tijdperk, waaronder het gebouw Gedung Saté in het centrum van de stad. Dit neoklassieke gebouw met Indische invloeden werd in 1920 gebouwd naar het ontwerp van de Nederlandse architect J. Gerber, en deed in de jaren 30 dienst als het Departement van Verkeer en Waterstaat. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als kantoor voor de gouverneur van de provincie West-Java.
Wat ook zeker niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Bandung, is de winkelstraat Jalan Braga. In de koloniale tijd was deze straat immens populair onder de Nederlandse elite. In deze winkelstraat werd toentertijd de allernieuwste mode uit Europa getoond. Het is dan ook niet gek dat de stad daardoor de bijnaam ‘Parijs van Java’ kreeg. Vandaag de dag is Jalan Braga een gezellige winkelstraat met souvenirwinkeltjes, restaurants en cafés. In de zijstraten van Jalan Braga zijn eenvoudige, maar authentieke en gezellige eettentjes te vinden.

LEES OOK: Handige reisgadgets voor op reis
Heb je een visum nodig om Indonesië te bezoeken?
Voordat je op rondreis naar Indonesië gaat boeken, is het belangrijk om na te gaan of je voor vertrek een visum aan moet vragen. In sommige gevallen is dat zelfs niet eens nodig. Voor een verblijf tot 30 dagen in Indonesië hebben Nederlandse reizigers namelijk geen visum nodig. Ben je van plan om langer door Indonesië te reizen dan de toegestane visumvrije periode van 30 dagen? Dan zul je hiervoor wel een visum Indonesië moeten aanvragen. Met dit visum mag eenmalig naar Indonesië gereisd worden voor een maximum verblijf van 60 dagen. Controleer van tevoren wel goed of je aan de voorwaarden voldoet van het visum Indonesië. Zo moet je paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn, en moet je bij het aanvragen van je visum al kunnen aantonen dat je een heen- en terugvlucht hebt geboekt.
→ Volg ons op Facebook voor een wekelijkse dosis vakantie-vitamines!
Meer inspiratie voor voor een vakantie in Indonesië
- Mooiste hotels Bali
- Excursies Bali
- Gili Trawangan
- Gili Air
- Gili Meno
- Nusa Penida
- Nusa Lembongan
- Wat te doen in Ubud?
- Reisroute Bali
- Vulkaan beklimmen Bali
Tags: Azië, Indonesië