Top 10 mooiste natuurgebieden in Nederland + vakantietips!

Top 10 mooiste natuurgebieden in Nederland + vakantietips!

Nederland heeft veel mooie natuurgebieden waar je kunt genieten van een vakantie of weekendje weg. Van de bloeiende heidens op de Veluwe tot dichtbegroeide bossen op de Utrechtse Heuvelrug en van talloze eilandjes in Nationaal Park De Biesbosch tot de brede zandstranden op Schiermonnikoog. De natuur in Nederland is ontzettend divers en heeft voor iedereen iets te bieden. Maar wat zijn nou de mooiste natuurgebieden in Nederland? In dit artikel heb ik een top 10 voor je samengesteld en deel ik leuke tips om jouw vakantie of weekendje weg in de natuur helemaal compleet te maken. 

Tip: Zoek je een leuk vakantiehuisje midden in de natuur? Kijk dan eens op Natuurhuisje.nl en vind een fijn vakantie-adresje dat aan al jouw wensen voldoet. 

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Denk je aan een mooi natuurgebied in Nederland, dan zal de Veluwe ongetwijfeld in je gedachte voorbij komen. Dat is ook niet gek, want met een oppervlakte van meer dan 90.000 hectare is de Veluwe het grootste natuurgebied van Nederland. Naast reeën en Schotse Hooglanders kun je hier met een beetje geluk ook edelherten, wilde zwijnen en zelfs vossen spotten. Daarnaast staat de Veluwe bekend als een mooi gebied om heerlijke wandel- en fietstochten te maken. Het is dan natuurlijk niet voor niets dat de Veluwe ook wel eens ‘de groene schatkamer van Nederland' wordt genoemd. Mijn tip; boek een wellness huisje op de Veluwe om te genieten van jouw vakantie of weekendje weg. 

mooie natuurgebieden nederland - veluwe

Edelherten op de Veluwe

De Waddenzee

Wist jij al dat de Waddenzee is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst? Een goede reden dus om de Waddenzee toe te voegen in deze top 10 van mooiste natuurgebieden in Nederland. Wat voornamelijk bijzonder is aan dit gebied is dat het er twee keer per dag volledig anders uitziet. Op het ene moment zie je enorme wadplaten, terwijl even later alles compleet onder water is gelopen. Door dit bijzondere natuurverschijnsel vormt de Waddenzee de perfecte thuisbasis voor veel plant- en diersoorten. Zo kun je hier gemakkelijk zeehonden en grote groepen trekvogels spotten. Onze tip: verblijf op een fijn vakantiepark aan zee om je vakantie helemaal compleet te maken!

natuurgebied noord nederland - nationaal park

Zeehonden soptten in de Waddenzee

Nationaal Park Schiermonnikoog

Direct aan de Waddenzee liggen de Waddeneilanden. Deze zijn stuk voor stuk het bezoeken waard, maar toch wil ik Schiermonnikoog graag apart benoemen als één van de mooiste natuurgebieden in Nederland. Wist jij namelijk al dat dit complete eiland is uitgeroepen tot een nationaal park en dat je hier de breedste zandstranden van Europa vindt? De natuur krijgt hier alle ruimte en dat is dan ook goed terug te zien. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan, terwijl er ook voldoende mogelijkheden zijn om leuke dingen te doen. Stap bijvoorbeeld op de fiets, maak een mooie wandeling of ga blokarten op het strand. Houd je van rust, ruimte en natuur? Dan is Schiermonnikoog zeker een aanrader voor een vakantie in eigen land.

mooiste natuurgebieden van nederland - schiermonnikoog

Strand van Schiermonnikoog

Loonse en Drunense Duinen

Van het hoge noorden gaan we richting het zuiden. Om precies te zijn naar de provincie Noord-Brabant. Hier vinden we één van de grootste zandstuifgebieden in West-Europa; De Loonse en Drunense Duinen. Dit mooie natuurgebied nodigt je uit om ontdekt te worden. Zorg voor een goed gevulde koelbox, neem je strandhandoek mee en laat de zon het werk doen. 

Daarnaast is het ook voor kinderen leuk om de Loonse en Drunense Duinen te bezoeken. Dit gebied is als het ware één groot speelparadijs waar ze lekker hun gang kunnen gaan. Mijn tip; combineer een weekendje weg bij de Loonse en Drunense Duinen met een dagje uit naar de Efteling. Dit vakantiepark voor kinderen ligt vrijwel om de hoek!

rustige natuurgebieden nederland - loonse drunense duinen

Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Biesbosch

Nog zo'n mooi natuurgebied in Nederland, is Nationaal Park de Biesbosch. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen, kanoën of met een bootje varen. Ben je een echte dierenliefhebber? Dan is het wellicht een leuk idee om een excursie met de boswachter boeken. Hij of zij vertelt je meer over de natuur in Nationaal Park De Biesbosch en samen gaan jullie op zoek naar de beroemdste inwoner van het park; de bever! Daarnaast staat De Biesbosch bekend als het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Een bijzonder natuurfenomeen dat je met eigen ogen moet zien. 

bijzondere natuurgebieden in nederland - biesbosch

De Biesbosch vanuit de lucht

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Het leuke aan Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is dat dit gebied lekker divers is. Loop je eerst nog in een dichtbegroeid bos, sta je even later tussen de bloeiende heide of op een enorme zandverstuiving. Bovendien tref je hier naast mooie natuur ook nog een aantal leuke bezienswaardigheden. Klim bijvoorbeeld naar de top van uitkijktoren de Kaap, breng een bezoek aan kasteel Amerongen, neem een duik bij het Henschotermeer of ontdek culturele historie bij de Pyramide van Austerlitz. Door de grote diversiteit verdient Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug absoluut een plekje in deze top 10 mooiste natuurgebieden in Nederland.

Leestip: Vakantiehuis Utrechtse Heuvelrug

nationaal park utrechtse heuvelrug - pyramide van austerlitz

Pyramide van Austerlitz

Amsterdamse Waterleidingduinen

Ken je de Amsterdamse Waterleidingduinen al? Dit natuurgebied tussen Noordwijk en Zandvoort is mooier dan de naam je waarschijnlijk doet vermoeden. Je treft hier namelijk geen waterleidingen, maar wel een mooi duingebied met wilde dieren zoals vossen en damherten. En het leuke is; de herten zijn gewend aan mensen, waardoor ze totaal niet schuw zijn. Maak een mooie wandeling door het park, dwaal rond in de bossen en sluit je dag af met een spectaculaire zonsondergang op het strand. Bovendien zijn er in de omgeving genoeg leuke accommodaties beschikbaar, zoals een luxe vakantiehuis aan zee.

natuurpark amsterdamse waterleidingduinen

Damhert bij de Amsterdamse Waterleidingduinen

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens tussen Drenthe en Friesland ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit natuurgebied is ruim 6000 hectare groot en er is van alles te zien. Bossen en heiden wisselen zich af met uitgestrekte graslanden en zandverstuivingen. Een heerlijke plek dus voor een ontspannen wandeling of om eens lekker los te gaan op de mountainbike. Ben je een vogelliefhebber? Vergeet dan niet je verrekijker en fotocamera mee te nemen, want in dit natuurgebied heb je een grote kans om de grote bonte specht te spotten.

Leestip: Vakantiehuis Drenthe 2 personen

nationaal park alde feanen friesland nederland

Grote bonte specht in NP Drents-Friese Wold

Nationaal Park De Alde Feanen

Nog zo'n mooi natuurgebied in Nederland waar vogelliefhebbers helemaal op hun plek zijn, is Nationaal Park De Alde Feanen. Dit park is onder andere het leefgebied van de zeearend, de lepelaar, de aalscholver en de ooievaar. Verder bestaat Nationaal Park De Alde Feanen uit een afwisselend landschap van moerasbossen, meren en rietlanden. Ideaal dus om per boot te ontdekken! Mijn tip; huur een luxe huisje aan het water om je bezoek aan dit mooie natuurgebied helemaal compleet te maken. 

nationaal park drents friese wold noord nederland vogels spotten

Buizerd in NP De Alde Feanen

Overassseltse en Hatertse Vennen

We sluiten de lijst van mooiste natuurgebieden in Nederland af met een plek waar ik zelf heel graag kom; De Overasseltse en Hatertse Vennen. Dit natuurgebied ligt vlakbij Nijmegen en is zeker het bezoeken waard. Naast een mooi bos en uitgestrekte heidevelden vind je hier ruim 20 verschillende vennen! Door de spiegelingen op het water kun je hier super mooie foto's maken. Trek je wandelschoenen maar alvast aan en kom dit relatief onbekende natuurgebied met je eigen ogen ontdekken. Je zult versteld staan hoe mooi het hier is!

Leestip: huisje in het bos

natuurgebied overasseltse en hatertse vennen nijmegen nederland

Overasseltse en Hatertse Vennen van bovenaf

Wat vind jij het mooiste natuurgebied van Nederland?

Dit waren mijn tips voor de top 10 mooiste natuurgebieden in Nederland. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om er eens lekker op uit te trekken in de natuur. Heb jij zelf nog leuke tips voor mooie natuurgebieden in Nederland? Deel ze dan vooral via een reactie onder dit artikel. 

Tip: Volg Galekkeropvakantie.nl op Facebook en Instagram voor meer leuke vakantietips!


Tags: , ,

Gerelateerde artikelen