nationaal park calanques

Nationaal Park Calanques (ook wel Massif des Calanques, Les Calanques de Cassis of Les Calanques de Marseille genoemd) is zonder twijfel één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Frankrijk. Het imposante landschap, de gigantische kliffen en het helderblauwe water maken het gebied rond Nationaal Park Calanques een zeer geliefde vakantiebestemming. Deze omgeving is dan ook zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in de Provence of de Cote D’azur.

Daarnaast is er in Nationaal park Calanques van alles te doen. Je kunt er wandelen, fietsen, kanoën, duiken, varen, klimmen en natuurlijk; zwemmen! Kortom, voldoende reden om deze magnifieke plek te bezoeken. Bovendien heb je vanaf de kliffen panoramische uitzichten die je niet snel zult vergeten! 

Nationaal Park Calanques

Nationaal Park Calanques ligt in het zuiden van Frankrijk, direct aan de Middellandse zee. Het park strekt zich uit over een lengte van 20 km en is gevestigd tussen Marseille en het sfeervolle havenstadje Cassis. Officieel hoort de omgeving rond La Ciotat ook bij het nationale park, maar dit gedeelte wordt vaak vergeten omdat hier maar één calanque ligt.

Het indrukwekkende natuurgebied is pas sinds april 2012 uitgeroepen tot een nationaal park en werd hiermee het 10e nationale park van Frankrijk. Wat het park overigens extra bijzonder maakt, is dat Nationaal Park Calanques het enige nationale park in Europa is, dat uit land-, zee-, en semi-urbaan (cultureel erfgoed) gebied bestaat.

Qua oppervlakte is het park ruim 520 hectare groot, waarvan 435 hectare uit zeegebied bestaat. Onder het zeegebied vallen ook een aantal eilanden, zoals; Ile Verte, de Frioul-archipel, het fort Château d’If en de Riou-archipel. De overige 85 hectare is landgebied en is verdeeld over de gemeenten Marseille, Cassis en La Ciotat. Jaarlijks zijn er ruim 2 miljoen toeristen die het nationale park bezoeken. 

Leuke weetjes
nationaal park calanques port pin

Calanque Port-Pin van bovenaf

Calanques; wat zijn dat nou eigenlijk?

Een calanque is de Franse benaming voor een inham in de kust, die is uitgesleten door de zee en vervolgens (voor een deel) onder water is komen te staan door zeespiegelstijging. In duizenden jaren tijd heeft de zee zich een weg geslagen door de rotsen en op die manier is een fabelachtig mooi landschap gecreëerd. Je kunt de calanques van Frankrijk ook wel vergelijken met de Gorges du Verdon of de fjorden van Montegro. 

Flora en fauna in Nationaal Park Calanques

Het is niet voor niets dat deze prachtige omgeving onlangs zijn uitgeroepen tot een nationaal park. In het park zijn namelijk 200 beschermde plant- en diersoorten te vinden, die zowel op het land als in de zee leven. Enkele bijzondere dierensoorten zijn de karetschildpad, walvissen, de havik arend en de grote parelhagedis. Een bijzondere boom die je er veelal tegen komt is de Aleppo den.

pijnboom

Deze kom je echt overal in de omgeving tegen

Wat zijn de mooiste calanques?

Laat ik voorop stellen dat alle calanques uniek zijn. Ze zijn stuk voor stuk mooi om te zien en leuk om te bezoeken. Toch heb ik om het jou gemakkelijk te maken, een selectie gemaakt van de calanques die ik het mooiste vond. Deze tref je hieronder.

Calanque d’En-Vau

Calanque d’En-Vau vond ik echt gaaf om te zien. Dit kwam mede door de pittige wandeling die je maakt om dit strand te bereiken. Totaal ben je namelijk al snel 12 km aan het wandelen. Dit is de totale lengte, dus inclusief heen- en terugweg. Totaal deden wij ongeveer 3,5 uur over de wandeling (1,5 uur heen en 2 uur terug). 

Overigens is de wandeling zeker de moeite waard. Onderweg loop je door de ruige omgeving en word je regelmatig getrakteerd op een mooi uitzicht. Ook de wandelpaden zelf kunnen soms uitdagend zijn, aangezien je regelmatig via onverharde wegen over de heuvels loopt. Tijdens de route kom je veel boom- en plantsoorten tegen. Er vliegen ook veel grote vlinders. Het startpunt naar Calanque d’En-Vau ligt langs de D559 tussen Marseille en Cassis. Hier kun je op een parkeerplaats langs de weg je auto parkeren.

wandeling naar calanque den vau

De route naar Calanque d’En-Vau

Als je eenmaal bij het strand aankomt, is het tijd om te relaxen. Let wel, het strand bij Calanque d’En-Vau bestaat uit kiezelstenen, dus verwacht geen parelwit zandstrand. Maargoed, je kunt niet alles hebben hé. Vanaf het strand heb je wel een super mooi uitzicht op de zee en de gigantische rotsen. En vergeet vooral niet om een verfrissende duik te nemen in het helderblauwe water.  

Voor de terugweg kun je er voor kiezen om dezelfde route te nemen óf terug te lopen via Calanque Port-Pin en Calanque Port Miou. Doe dit echter alleen als je nog voldoende energie over hebt. Je doet er namelijk 1,5 uur langer over. De totale terugweg is dan ongeveer 3,5 uur. Daarnaast kan het voorkomen dat deze optie in de zomer is afgesloten vanwege de drukte. 

Tips

Sfeerimpressie Calanque d’En-Vau tijdens het hoogseizoen

Calanque de Sormiou

Calanque de Sormiou is één van de weinige calanques die ook met de auto te bereiken is. Bovendien zijn er 2 restaurants gevestigd en kun je hier ook een vakantiehuisje huren. Calanque de Sormiou heeft een zandstrand dat ideaal is om wat kleur mee te pakken 😉. Je kunt er heerlijk chillen, uitkijken op de kliffen of zwemmen in het helderblauwe water. 

Vlakbij Calanque de Sormiou ligt de zeegrot van Cosquer. Dit is een super goede plek om te duiken. Je kunt er namelijk prehistorische muurschilderingen vinden. Ook raad ik je aan om het wandelpad boven de kliffen te verkennen. Met helder weer heb je hier een super mooi uitzicht! 

Uitzicht op Calanque de Sormiou

Calanque de Port-Pin

Calanque Port-Pin is relatief makkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats op het schiereiland van Cassis. Vanuit hier is het ongeveer 20 minuten wandelen. Calanque de Port-Pin heeft zijn naam te danken aan de grote hoeveelheid pijnbomen die rond deze calanque staan (‘port’ betekent haven en ‘pin’ betekent pijnboom). Hierdoor zijn de kliffen mooi groen gekleurd en dat levert schitterende plaatjes op.

De calanque eindigt in 2 aparte kreekjes, die ieder een eigen strandje hebben. Het ene strand bestaat uit kiezels en het andere uit zand. Vanaf beide strandjes heb je een geniaal uitzicht op de kliffen en de blauwe zee.

calanque de port pin

De inham bij Calanque de Port-Pin

Calanque de Sugiton

Calanque de Sugiton is een kleine calanque met kiezelstrand en grote rotsen die uit het water rijken. Deze calanque ligt vlakbij Marseille en is bovendien met de bus te bereiken. Dat is ideaal als je geen auto tot je beschikking hebt! De bussen vertrekken vanaf de grootste universiteit van Frankrijk, bij de bushalte Luminey University.  Met een uur ben je op locatie en onderweg kun je genieten van spectaculaire panoramische uitzichten.

calanque de sugiton

Uitzicht op Calanque de Sugiton

Calanque Port-Miou

Calanque Port-Miou is geen calanque waar je even lekker op het strand gaat liggen. Dat komt simpelweg doordat deze calanque geen strand heeft. Het is een kleine haven, vlakbij Cassis, waar ontzettend veel boten liggen aangemeerd. Wil je toch genieten van mooie uitzichten? Dan kun je het beste een eindje verder lopen, over de kliffen.

Over het algemeen vind ik deze calanque niet heel bijzonder, vanwege de drukte en de vele boten. Echter wil ik deze calanque toch benoemen omdat je hier kayaks kunt huren waarmee je de andere calanques kunt ontdekken. Dat is wel super gaaf om te doen!

calanque de port miou

De haven van Calanque Port Miou

Calanque Port d’Alon (buiten het nationale park)

Calanque Port d’Alon is een mooie calanque in Saint-Cyr-sur-Mer, net buiten het nationale park. Hier is het relatief rustig en heb je minder ‘last’ van het toerisme. Er zwemmen grote scholen vissen, waardoor je er super goed kunt snorkelen. Daarnaast heb je vanaf de kliffen een prachtig uitzicht op de baai. Hier zie je de zee mooi lichtblauw kleuren. Je kunt gewoon het wandelpad volgen en je vindt de ideale spots vanzelf ;-). 

Calanque Port d'Alon

Uitzicht langs Calanque Port d’Alon

Tips voor een bezoek aan Nationaal Park Calanques

Kaart van Nationaal Park Calanques

nationaal park calanques map

Map van Nationaal Park Calanques

Activiteiten en excursies in Nationaal Park Calanques

Wandelen 

Door de prachtige landschappen kun je uitstekend wandelen in Nationaal Park Calanques. Bovendien zijn er een groot aantal wandelroutes beschikbaar. Vanuit Cassis kun je bijvoorbeeld de ‘Le Petit Prince’ of de ‘3 Calanques’ lopen. Met name de ‘3 Calanques’ is een super populaire wandelroute. Je kunt er ook voor kiezen om een wandeling met gids te doen. Dit kan bijvoorbeeld vanuit het Pastré Park of de Luminey University in Marseille.

Fietsen en Mountainbiken

Je kunt ook mountainbiken door Nationaal Park Calanques. Onderweg geniet je van de prachtige uitzichten en verken je de calanques. Er zijn 3 verschillende routes mogelijk; Les 2 Calanques, Les 3 Calanques en de klif van Cap Canaille. Deze routes variëren qua niveau, zodat mountainbiken voor iedereen mogelijk is. Tijdens deze tour gaat er een ervaren instructeur mee die je alles kan vertellen over deze prachtige omgeving. 

Zie je het niet zitten om op een mountainbike te rijden? Dan kun er ook voor kiezen om de calanques per elektrische fiets te verkennen. Deze route is leid je over beter begaanbare wegen. 

fietsen in nationaal park calanques

Fietsen in Nationaal Park Calanques

Duiken en Scuba Diven

Vanwege de enorme biodiversiteit en het heldere water is de zee rond de Calanques uitermate geschikt om te duiken, zelfs als je dit nog nooit eerder gedaan hebt! Je leert de apparatuur, communicatiemethodes en ademhalingstechnieken kennen en verkent de wonderen van de zee met een ervaren instructeur.

De bootjes vertrekken vanaf de oude haven van Marseille. Vanuit hier vaar je langs de Frioul-archipel en/of de Riou-archipel eiland richting de ideale duikspots. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende koraalriffen en scheepswrakken verkennen. Ook de bekende Cosquer Cave is een mooie duiklocatie.

Klimmen in Nationaal Park Calanques

Ben je toch op zoek naar iets meer adrenaline? Dan heb ik wellicht iets leuks voor je; klimmen in de Calanques. De rotsen zijn ideaal om te beklimmen en de prachtige uitzichten zijn een extra toetje op deze gave activiteit. Er zijn verschillende routes mogelijk, variërend van beginnende klimmers tot ervaren klimmers. Durf jij het aan? 

Durf jij het aan?

Boottocht door Nationaal Park Calanques

Een boottocht langs de calanques is denk ik toch wel de leukste manier om de calanques te ontdekken. Je vaart in een luxe catamaran langs de kust van dit prachtige gebied, kleurt lekker bij, gaat lekker snorkelen of springt in het water voor een verfrissende duik! Wat wil je nog meer? De meeste boten vertrekken vanuit Marseille, Cassis of La Ciotat en afhankelijk van welke tour je kiest breng je ongeveer een halve dag door op de boot. Daarnaast kun je ook zelf een boot huren in Cassis.

Met een bootje langs de calanques varen

Suppen

Suppen is steeds meer in opkomst en ook in de calanques zie je tegenwoordig supboards paddelen. Hoe gaaf is het om op je supboard langs de prachtige inhammen van de kust te dobberen? Supboards zijn te huur in de buurt bij Calanque de Port Miou, bij H2O Paddle. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen supboard mee te nemen. 

Kayakken door de calanques  

Zoals eerder gezegd is het ook mogelijk om een kayak te huren. Dit is een sportieve en leuke manier om de verschillende calanques te ontdekken. Bovendien heb je alle vrijheid om aan te meren waar je maar wilt. Je kunt er ook voor kiezen om met een gids mee te kanoën, die je alles vertelt over de verscheidenheid aan calanques. In Cassis kun je kayaks huren bij Cassis en Kayak, Lo ‘Kayak-Cassis of Calanc’O kayak Paddle.

kajak calanque d'en-vau

Kanoën is een sportieve manier om alle calanques te ontdekken

Vakantie naar Cote d’Azur

Ben jij al helemaal klaar voor een volledig verzorgde vakantie naar de Cote d’Azur? Bekijk dan het diverse aanbod van reisbureaus die vakanties naar de Cote d’Azur aanbieden. Wil je liever zelf je vakantie regelen? Ga dan op zoek naar leuke hotels in Cassis, boek een luxe vakantiehuis of doe één van de toffe activiteiten en excursies vanuit Marseille

Vond je dit artikel nuttig of heb je nog vragen? Deel het via social media of laat een reactie achter.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *