Reisvoorbereiding Nieuw-Zeeland | 6 praktische tips

Reisvoorbereiding Nieuw-Zeeland | 6 praktische tips

Denk je er over na om een wereldreis naar Nieuw-Zeeland te plannen? Dan zeg ik: niet denken, maar doen! Nieuw-Zeeland is een fantastisch land dat je echt zal verrassen. Hier ontdek je schitterende natuur, ontelbaar veel schapen, oude volksstammen en speciale dieren zoals Kiwi's, pinguïns en walvissen. Maar voordat jouw avontuur daadwerkelijk kan beginnen, is het slim om je reis alvast voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan praktische zaken zoals een geldig paspoort en visum, maar ook aan het geld dat je nodig hebt en de route die je wilt maken. Om je verder op weg te helpen deel ik in deze blog een aantal handige tips voor een perfecte reisvoorbereiding naar Nieuw-Zeeland. 

Reisvoorbereiding Nieuw Zeeland

1. Wil je Nieuw-Zeeland in de lente, herfst of zomer bezoeken?

Nieuw-Zeeland ligt op het Zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen precies het tegenovergestelde zijn, als je het vergelijkt met Nederland. Zo loopt de zomer van november t/m maart en de winter van juni t/m september. Houd er dan ook rekening mee dat de lokale bevolking zomervakantie heeft van half december tot eind januari. In deze periode is het op de meeste plekken erg druk en zijn de prijzen bovendien het hoogst. Wil je het nog enigszins betaalbaar houden? Dan kun je dus beter in het voor- of najaar gaan, in de maanden Oktober of April. 

2. Zelf alles uitzoeken of toch liever uitbesteden?

Wil jij graag je eigen reis samenstellen of vind je het juist prettig om een compleet verzorgde rondreis te boeken? Het kan allebei, al heb je wel meer voorbereiding nodig als je zelf alles wilt regelen. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van de vliegtickets, de huurauto, de hotels en de excursies. Dit hoeft overigens geen probleem te zijn, maar het vergt wel meer voorbereiding. Houd hier dus rekening mee. Mijn tip: let goed op de voorwaarden bij een eventuele annulering. Zeker tijdens deze gekke corona-tijden wil je er zeker van zijn dat je je geld terug krijgt, indien de reis niet door kan gaan. 

reis voorbereiden nieuw zeeland tips

3. Kies je het Noorder- of het Zuidereiland? Of toch allebei?

Het overgrote deel van Nieuw-Zeeland is opgesplitst in twee eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Deze eilanden verschillen enorm van elkaar en hebben beide een eigen karakter. Zo bestaat het Noordereiland uit een groot vulkanisch gebied, terwijl je op het Zuidereiland juist fjorden, gletsjers en besneeuwde bergtoppen zult tegenkomen. Kortom, het is slim om er over na te denken of je beide eilanden wilt bezoeken. Houd bij het maken van deze beslissing ook rekening met de tijd die je hebt. 

4. Houd rekening met de reistijd

In navolging van bovenstaande tip: wees niet té ambitieus in je plannen en houd goed rekening met de reistijd. Als je veel wilt zien, ben je namelijk ook veel onderweg. Zelf ben ik 6 weken in Nieuw-Zeeland geweest, waarbij ik zowel het Noorder- als het Zuidereiland heb bezocht. Dit was prima te doen, al vond ik het soms wel jammer dat ik niet iets langer op een bepaalde plek kon blijven. Wil je bijvoorbeeld 3 weken naar Nieuw-Zeeland? Kies dan het eiland dat je het liefst wilt zien en kom nog een keer terug voor het andere eiland. In mijn optiek kun je beter meer tijd nemen om iets echt in je op te nemen, dan veel onderweg zijn en alles maar ‘een beetje' te zien. 

5. Boek ruim van tevoren

Als je eenmaal hebt besloten hoe je het allemaal wilt aanpakken, is het tijd om te boeken. Wacht hier niet te lang mee, want in de meeste gevallen worden de prijzen alleen maar duurder. Zeker als het gaat om vliegtickets! Heb je besloten om zelf je reis samen te stellen en alles apart van elkaar te boeken? Ook dan is het zinvol om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Zo weet je zeker dat de mooiste accommodaties nog beschikbaar zijn en betaal je niet de hoofdprijs. 

hoe wereldreis nieuw zeeland voorbereiden

6. Zorg voor een geldig paspoort, visum en rijbewijs in Nieuw-Zeeland

Om Nieuw-Zeeland daadwerkelijk in te komen, heb je de juiste reisdocumenten nodig. Zo moet je van tevoren een visum Nieuw-Zeeland aanvragen (NZeTA) en dient je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig te zijn bij terugkomst in Nederland. Ben je van plan om een auto of camper te huren? Dan heb je ook een internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je bestellen bij de ANWB. Om teleurstellingen te voorkomen, kun je hier het beste zo vroeg mogelijk beginnen met het in orde maken van je documenten. Op deze manier heb je voldoende tijd hebt om eventuele vertragingen op te vangen. 

Reisvoorbereiding Nieuw-Zeeland | De huidige stand van zaken

Helaas is Nieuw-Zeeland tot minimaal begin 2022 gesloten voor toeristen. Echter zijn er wel een paar uitzondering, bijvoorbeeld voor cruciale beroepen of mensen die in Nieuw-Zeeland wonen. Kijk hier voor meer informatie over het Uitzonderingsvergunning visum Nieuw-Zeeland

Tip: Voor een optimale reisvoorbereiding Nieuw-Zeeland is het altijd slim om even op de website van de Rijksoverheid te kijken. Hier tref je actuele informatie over de huidige corona omstandigheden en lees je precies aan welke voorwaarden je moet voldoen om het land in te mogen. 

–> Volg ons op Facebook, Instagram en Youtube voor een wekelijkse dosis vakantie vitamines!


Tags: , , ,

Gerelateerde artikelen