Snorkelen in Bali | 10 beste snorkelplekken + tours en video

Snorkelen in Bali | 10 beste snorkelplekken + tours en video

Snorkelen in Bali is echt fantastisch! De zee rondom Bali heeft namelijk een rijke onderwaterwereld. Schildpadden, dolfijnen, mantraroggen, barracuda’s en maanvissen. Ze zwemmen er allemaal. Ook tref je er grote zeesterren, sierlijke zeepaardjes en een levend koraal. Kortom, Bali is de perfecte locatie om te snorkelen. In dit artikel deel ik mijn tips voor snorkelen in Bali. Ik vertel je meer over de beste snorkelplekken en duiklocaties en geeft tips voor de leukste snorkeltours in Bali en omgeving. 

Snorkelen in Bali 

Sfeerimpressie van Snorkelen in Bali en omgeving

De beste snorkelplekken in Bali 

Padangbai  

In het Zuid-Oosten van Bali ligt de kuststad Padangbai. Hier kun je mooi snorkelen bij de Blue Lagoon, gelegen op 5 minuten afstand van Padang Bai. Zoals de naam al doet vermoeden is het water hier helderblauw en bovendien heeft de Blue Lagoon een diverse onderwaterwereld. Met name de blauwe zeesterren die je er tegen komt zijn indrukwekkend. Ook vind je er grote scholen met kleurrijke vissen en een prachtig koraal. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om te duiken in Pandangbai

Het enige nadeel is dat je er niet op eigen gelegenheid kunt komen. Om die reden raad ik je aan om excursie te boeken of met een snorkeltour te gaan. Snorkeltours worden in verschillende soorten en maten aangeboden, maar zorg er dus voor dat je een snorkeltour kiest die naar Blue Hole gaat.

Leuke snorkeltours in Bali en omgeving

Snorkelen bij Pulau Menjangan

Helemaal in het Noord-Westen van Bali ligt Pulau Menjangan, ook wel Menjangan Island genoemd. Dit prachtige eiland behoort tot het West Bali National Park. Op het eiland leeft namelijk een groot aantal exotische dieren. Bovendien is de zee rond het eiland super helder en dat maakt het de ideale plek om te snorkelen of te duiken. Overigens staat Pulau Menjangan bekend als dé plek om kleurrijke koralen, zoals de Coral Gardens te spotten. Dit is een muur van koraal tot wel 40 meter diep en die kom je tegenwoordig nog maar weinig tegen.

Zoals gezegd is de onderwaterwereld bij Pulau Menjangan werkelijk fantastisch. Je treft er schildpadden, tropische vissen, nemo’s, zeepaardjes, inktvissen en onschuldige haaien. Er zijn dan ook veel organisaties die een snorkel- of duikexcursie aanbieden, bijvoorbeeld vanuit Pemuteran of Lovina. Pulau Menjangan is naar mijn mening de mooiste plek om te snorkelen in Bali.

Wil je ontdekken wat dit indrukwekkende eiland nog meer te bieden heeft? Dan kun je er ook voor kiezen om op het eiland te overnachten. Doe een 3-daagse privétrip naar Menjangan Island en kom meer te weten over de verschillende exotische dieren die er leven. Spot zeldzame vogelsoorten, ga op zoek naar herten en maak de ervaring compleet met een indrukwekkende snorkeltour. 

bali snorkel tour

Grote blauwe zeester in Blue Lagoon, Padangbai

snorkelen menjangan bali

Nemo's spotten bij Pulau Menjangan

Snorkelen en duiken bij Amed 

Amed ligt aan de Oostkust van Bali en staat bekend om haar zwarte vulkanische stranden en een diverse onderwaterwereld. In Amed is vooral Pantai Jemeluk een goede plek om te snorkelen. Je vindt er veel verschillende gekleurde vissen.

Japanese Ship Wreck Point

In de omgeving van Amed kun je ook scheepswrakken bewonderen. Zeven kilometer ten oosten van Amed ligt namelijk het Japanese Ship Wreck Point. Op de bodem van de zee ligt een 20 meter groot Japans scheepswrak dat tijdens de tweede wereldoorlog is gezonken.  Het wrak is nu een thuisbasis voor verschillende soorten koraal en tropische vissen en dat is mooi om te zien.

Vakantie Bali boeken? → Bekijk onze tips

TUI – Allround Bali specialist → bekijk aanbiedingen

VAKANTIEDISCOUNTER – Goedkope Bali vakanties → bekijk aanbiedingen

PRIJSVRIJ – Online Bali vakantie deals → bekijk aanbiedingen

CORENDON – Populaire Bali aanbieder → bekijk aanbiedingen

BALI TRAVEL – Bali reizen op maat → bekijk aanbiedingen

Tulamben – USAT Liberty Scheepswrak

Tulamben ligt 15 km ten Noord-Westen van Amed en staat bekend als de plek waar het beroemde USAT Liberty scheepswrak ligt. Dit is een schip van 120 meter lang dat tijdens de tweede wereldoorlog is gezonken. Ondanks het feit dat het wrak op 12 meter diepte ligt, kun je hem goed zien liggen. Het is mooi om te zien hoe het wrak volgroeid is met koralen. Ook kom je er veel kleurrijke vissen tegen.  

Snorkelen bij Nusa Dua

In het Zuiden van Bali ligt Nusa Dua. Hier wordt een totaal andere manier van snorkelen aangeboden. In Nusa Dua kun je namelijk een zeewandeling maken over de bodem van de oceaan. Grappig he? Het is een leuke activiteit om kennis te maken met het snorkelen, maar dan net even anders. Overigens raad ik gevorderde snorkelaars aan om deze plek over te slaan, tenzij je de onderwaterwereld een keer op een andere manier wilt ontdekken.

duiken bali

Onderwatersculptuur vlakbij Amed

snorkelplekken bali

Mooie tropische vissen

Duiken en snorkelen bij de eilanden rondom Bali

Nusa Penida & Nusa Lembongan

Nusa Penida en Nusa Lembongan zijn twee buureilanden ten oosten van Bali. Ze liggen op een half uur varen en de sfeer is er compleet anders dan op Bali. Dat geldt trouwens ook voor de onderwaterwereld. Waar de onderwaterwereld van Nusa Penida en Nusa Lembongan met name bekend om staan, zijn de grote groepen mantaroggen die er leven. Deze reusachtige roggen hebben een spanwijdte tot wel 5 meter en zijn prachtig om te zien. Bovendien zijn ze erg nieuwsgierig, maar doen ze geen vlieg kwaad. Ze leven namelijk van plankton.

Snorkelen met mantaroggen is echt een bijzondere ervaring. Er zijn dan ook veel lokale vissersboten die een mooie tour aanbieden en je naar de juiste plek brengen. Over het algemeen zijn er 3 plekken waar je grote kans maakt om de mantraroggen tegen te komen: Manta Point, Manta Bay en Crystal Bay. Andere mooie snorkelplekken zijn Gamat Bay en Ceningan Chanel. Snorkeltours worden vanuit Bali, Nusa Penida en Nusa Lembongan aangeboden. 

Tip: Als je naar Nusa Penida gaat om te snorkelen, maak er dan gelijk een mooi dagje uit van. Zo is er een excursie die een snorkeltour en de hoogtepunten aan de Westkust van Nusa Penida combineert. Deze hoogtepunten zijn zeker de moeite waard en de excursie is een goede optie om je snorkeltour uit te breiden!   

Snorkelen bij de Gili eilanden

De Gili eilanden, ook wel de Gili's genoemd, bestaan uit Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno. Deze tropische eilanden liggen ten oosten van Bali. Met de snelle boot vaar je er in een uurtje naar toe. Eigenlijk horen de Gili's bij Lombok, maar toch mogen deze eilanden niet ontbreken op de lijst met de beste snorkelplekken in Bali. 

De wateren rondom de Gili eilanden zijn niet zo diep, waardoor het de ideale locatie is om enorme schildpadden te spotten. Deze prachtige dieren leven hier in grote aantallen en er bestaat dus een grote kans dat je er één tegen komt. Ik kan je vertellen.. Het is echt een unieke ervaring om met deze schildpadden te snorkelen. Dit is echt iets voor op je bucketlist! Tot slot tref je bij de Gili eilanden kleurrijke koraalriffen, tropische vissen en een standbeeld waar je mooie onderwaterfoto’s kunt maken. 

snorkelen mantaroggen bali

Zwemmen met mantaroggen bij Nusa Penida

snorkelen schildpadden bali

Schildpadden spotten bij de Gili's

Snorkelgadgets die snorkelen in Bali nog leuker maken!

Tegenwoordig bestaan er handige reisgadgets, waardoor je het maximale uit je snorkelervaring kunt halen. Zo ben ik zelf een groot fan van een snorkelmasker. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een snorkel en een masker verpakt in één model. Ik vind het snorkelmasker echt ideaal, omdat je op deze manier geen snorkel in je mond hebt. Bovendien sluit deze uitstekend aan op gezicht.  

Wil je, net als ik, al het moois dat je onder water tegen komt op beeld vast leggen? Dan raad ik je aan om een Go Pro Black aan te schaffen. Dit is een compacte actiecamera waarmee je prachtige onderwater foto's en video's kunt maken. Het is een eenmalige investering, maar het is je geld meer dan waard! 

Vakantie Bali boeken

TUI – Allround Bali specialist → bekijk aanbiedingen

VAKANTIEDISCOUNTER – Goedkope Bali vakanties → bekijk aanbiedingen

PRIJSVRIJ – Online Bali vakantie deals → bekijk aanbiedingen

CORENDON – Populaire Bali aanbieder → bekijk aanbiedingen

BALI TRAVEL – Bali reizen op maat → bekijk aanbiedingen

Waar ga jij snorkelen in Bali?

Zoals je ziet is Bali een heerlijke vakantiebestemming en een fantastische plek om te snorkelen. Ik hoop dan ook dat je iets hebt aan de tips uit dit artikel en ben zeer nieuwsgierig naar jouw snorkelavontuur. Wil je meer weten over backpacken in Indonesië? Dan tref je hieronder nog een aantal leuke artikelen. Vond je dit artikel nuttig of heb je nog vragen? Deel het via social media of plaats een reactie onder dit bericht. En laat me vooral ook even weten hoe jij het snorkelen hebt ervaren! Ik wens je sowieso heel veel plezier toe tijdens jouw snorkel avontuur in Bali!


Tags: , , ,

Gerelateerde artikelen