Stacaravan kopen in Gelderland? 3 tips om op te letten!

Stacaravan kopen in Gelderland? 3 tips om op te letten!

Wil je een stacaravan kopen in Gelderland? Dat zijn nog eens mooie plannen! Gelderland is een leuke provincie om een recreatiewoning te kopen. De provincie heeft een prachtige groene natuur, er zijn veel gezellige steden en er is voor iedereen wel iets te doen. Bovendien zijn er een groot aantal vakantieparken en campings aanwezig, waar je prima een stacaravan kunt plaatsen of een bestaande caravan kunt kopen. Maar nu gaat de zoektocht dus echt beginnen. Waar staat een mooie stacaravan te koop en op welk vakantiepark of camping wil je staan? In deze korte blog deel ik mijn tips voor het kopen van een stacaravan in Gelderland.

Waarom een stacaravan kopen in Gelderland?

Veel mensen dromen ervan om een stacaravan te kopen in Gelderland. Maar waarom toch? Zelf ben ik ook bezig geweest om een chalet of stacaravan te kopen, voornamelijk vanuit de insteek om een eigen vakantiehuisje te hebben. Een plek waar je het dagelijkse leven even los kunt laten en regelmatig een nachtje, weekendje of weekje kunt logeren. Hoe fijn is dat? Een eigen chalet of stacaravan, middenin de natuur, waar je een ultiem vakantiegevoel ervaart. Dat wil toch iedereen wel! 

Tips voor het kopen van een stacaravan in Gelderland

Een stacaravan kopen kan op verschillende manieren. Zo kun je een nieuwe stacaravan kopen en deze laten plaatsen op een locatie naar keuze, maar je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands stacaravan te kopen die al op een camping of vakantiepark staat. Mocht je nog geen duidelijke voorkeur hebben, dan kun je eens zoeken op de zoekterm ‘stacaravan te koop in Gelderland‘. Op die manier krijg je een duidelijk beeld welke stacaravans er te koop staan en wat er allemaal mogelijk is.

stacaravan kopen of huren gelderland

Tip: Download gratis de ‘paklijst kamperen‘. Super handig!

Eigen recreatie of verhuur?

Daarnaast is het slim om alvast na te denken wat voor een object je wilt kopen. Kies je voor een chalet of ga je voor een stacaravan? En wil je deze gaan verhuren of gebruik je het object alleen als vakantiehuisje voor je eigen gezin? Kies je er voor om het object alleen voor eigen recreatie te gebruiken, dan moet je goed onderzoek doen op welke parken dit mogelijk is en hoelang je er mag wonen. Op veel parken is het namelijk alleen mogelijk om 2 tot 5 maanden zelf te kamperen, terwijl de overige maanden beschikbaar moeten worden gesteld voor de verhuur. Houd hier dus rekening mee!

Is de camping aangesloten bij de HISWA-RECRON?

Een ander belangrijk onderwerp waar je op moet letten als je een stacaravan wilt kopen, is of de camping is aangesloten bij de HISWA-RECRON. Dit is een ondernemersorganisatie die de belangen behartigt van aangesloten watersport- en recreatiebedrijven op regionaal en (inter-)nationaal niveau. Simpel gezegd kan een camping die is aangesloten bij de HISWA-RECRON niet zelfstandig beslissen om plots de hele camping te verbouwen. Is de camping niet aangesloten bij de HISWA-RECRON, dan sta je als eigenaar van een recreatiewoning machteloos als er plots veranderingen worden doorgevoerd waar je het totaal niet mee eens bent. 

Houd rekening met de belasting

Als koper van een stacaravan moet je 2% overdrachtsbelasting betalen. Dit bedrag wordt berekend op de totale aankoopprijs. Ook kan het voorkomen dat je onroerend zaak belasting moet betalen. Dit is van toepassing als je een stacaravan koopt die op je eigen grond staat. Koop je een stacaravan op gehuurde grond? Dan betaal je geen onroerend zaak belasting. 


Tags: 

Gerelateerde artikelen