Tweedehands camper kopen? 10 tips waar je op moet letten

Tweedehands camper kopen? 10 tips waar je op moet letten

Wil je een tweedehands camper kopen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? Ik had hetzelfde probleem, dus wil je hier graag bij helpen. Je doet er namelijk goed aan om je eerst in de camperwereld te verdiepen, alvorens je een tweedehands camper gaat kopen. Een camper is een flinke investering dus je wilt zoveel mogelijk risico’s uitsluiten. In deze blog deel ik mijn persoonlijke ervaringen en geef ik 10 tips waar je op moet letten als je een tweedehands camper gaat kopen. Zo kun jij jezelf een hoop geld en ellende besparen!

Tips waar moet je op letten bij een tweedehands camper kopen

Een tweedehands camper kopen is natuurlijk één van de leukste dingen om te doen. Lekker campers bezichtigen, indrukken opdoen en fantaseren hoe het camperleven eruit ziet. Echter weet ik uit eigen ervaring dat een tweedehands camper kopen ook vermoeiend en zenuwslopend kan zijn. Er zijn ontzettend veel dingen waar je op moet letten. Welke soort camper wil je? Hoe ga je de camper gebruiken? Welke accessoires heb je allemaal nodig? Hoe is de stroomvoorziening? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook is het bijvoorbeeld slim om alvast na te denken of je enkel in Europa gaat rondreizen of dat je echt een wereldreis wilt gaan maken. Hieronder deel ik de 10 meeste belangrijke tips waar je op moet letten als je een tweedehands camper gaat kopen. 

1. Het type camper en het gebruik van de camper

Er zijn 4 verschillende soorten campers. Je hebt de alkoof camper, de integraal camper, de semi-integraal camper en de bus camper. Allen hebben zijn voor- en nadelen. Ga je met het gezin op vakantie en houd je van ruimte? Dan kom je al snel uit bij een alkoof of integraal camper. Wil je vaak wild kamperen? Dan kun je beter kiezen voor een bus camper. Voordat je een tweedehands camper koopt, is het dus zinvol om vooraf na te denken op welke manier je de camper wil gebruiken en de voor- en nadelen in kaart te brengen.

Kijk hierbij ook naar de accu’s en de watervoorziening. Welke accu zit er in de camper en wat is de inhoud van de watertank? Als je veel op campings verblijft zal je waarschijnlijk veel gebruik maken van de faciliteiten op de camping. Maar als je wild gaat kamperen wil je voldoende stroom en water hebben zodat je niet telkens van plek hoeft te wisselen. Houd hier dus rekening mee.

gebruikte camper kopen tips

Buscamper

waar op letten bij aankoop tweedehands camper

Alkoof

2. Kijk, vergelijk en doe ervaring op

Een tweedehands camper kopen doe je niet over één nacht ijs. Sterker nog, het is zelfs aan te raden om eerst meerdere campers te bezichtigen voordat je daadwerkelijk een camper gaat kopen. Struin het internet af en zoek via verschillende kanalen. Kijk zowel bij camperhandelaren als particulieren. Het aanbod is enorm dus er valt genoeg te bezichtigen.

Als je wilt kun je zelfs campers laten importeren vanuit België. Dat geldt trouwens ook voor de Fendt caravans uit Duitsland. Kortom, kijk eens goed rond wat er zoal beschikbaar is. Ga eerst een paar keer bezichtigen en ervaring op doen voordat je echt een tweedehands camper gaat kopen.

3. Tweedehands camper kopen? Check op vochtschade

Bij het aankopen van een tweedehands camper is het raadzaam om te checken op vochtschade. Kijk hierbij vooral bij de zijramen, langs de deuren en bij het plafondraam. Zie je natte kringen? Dat zijn sporen van vochtschade en dat wil je niet. Voel ook met je hand langs de randen bij de ramen om te voelen op het droog aanvoelt en vraag de verkoper of de camper is doorgemeten. Met een vochtmeting wordt snel duidelijk of de camper vochtschade heeft. Is de camper op een houten vloer gebouwd? Voel dan ook even aan de onderkant van de camper. Dit moet volledig droog zijn!

4. Vraag hoelang de banden er al onder liggen

Als je een tweedehands camper gaat kopen is het slim om na te vragen hoe lang te banden er al onder liggen. Over het algemeen slijten de banden niet zo hard, maar na 6 jaar is het verplicht om je banden te vervangen. Dit komt doordat de camper veel stilstaat en het volledige gewicht op de banden rust. Liggen de banden er al 5 jaar onder? Dan weet je dus dat er extra kosten aan zitten te komen. Het is goed om dit vooraf te weten. Bovendien geeft het meer onderhandelingsruimte.

5. Controleer de onderkant van de camper

Dit is één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je een tweedehands camper gaat kopen. Check op roest! Vraag de verkoper of hij de camper op de brug wilt zetten of kruip indien nodig zelf onder de camper. Kom je roest tegen? Dan is dat geen goed teken. Ik zou je dan ook afraden om de camper te kopen. Is het onderstel roestvrij? Top, dat wil je hebben! 

Camper op de brug

6. Check de onderhoudshistorie van de camper

Tweedehands campers kunnen door meerdere eigenaren gebruikt zijn. Mij is verteld dat de echte camperliefhebber trots is op zijn camper en je gemakkelijk de hele onderhoudshistorie kan overhandigen. Vraag hier dus naar! Ontbreekt de onderhoudshistorie? Bijvoorbeeld omdat de camper geïmporteerd of het onderhoudsboekje ontbreekt. Vraag dan naar het kenteken en voer een kentekencheck uit. Uit deze basisgegevens kun je een hoop informatie halen, zoals aandachtspunten en reparaties bij voormalige APK keuringen.

Als je een tweedehands camper gaat kopen wil je het risico op onvoorziene kosten zo veel mogelijk beperken. Vraag dus altijd naar de onderhoudshistorie en ga indien nodig zelf op onderzoek uit. Zijn er te veel gebreken of risico’s, dan zou ik zeggen; niet doen!

7. Beveiliging van de camper

Camperverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Als je een tweedehands camper gaat kopen is het dan ook belangrijk om rekening te houden met het beveiligingssysteem. Afhankelijk van welke camperverzekering je kiest wordt namelijk een bepaalde beveiligingsklasse gevraagd waar de camper aan moet voldoen.

Heeft de camper een startonderbreker, dan valt de camper in beveiligingsklasse 1. Heeft de camper een Bearlock beveiliging en/of een alarmsysteem? Dan kun je in de meeste gevallen korting krijgen op de premie. Kortom, vraag aan de verkoper welk beveiligingssysteem de camper heeft. Behalve korting op de premie, wil je dat je camper goed beveiligd is. 

8. Maak een proefrit

Voordat je een tweedehands camper koopt, raad ik je aan om altijd eerst een proefrit te maken. De camper kan er nog zo mooi uit zien, maar als de camper niet goed rijdt heb je er weinig aan. Maak dus ten alle tijden een proefrit. Hoe voelt de camper aan? Is de camper uitgelijnd? Werken de remmen goed? Het zijn allemaal dingen waar je op moet letten als je een tweedehands camper gaat kopen. Kom je ongemakken tegen? Spreek dan van tevoren af dat de ongemakken worden verholpen.

tweedehands camper kopen tips

Proefritje maken, altijd leuk!

9. Bespreek de voorwaarden 

Tweedehands campers kun je zowel particulier als bij camperhandelaren kopen. Als je bij de camperhandelaar koopt, kun je in de meeste gevallen zo veel mogelijk risico’s uitsluiten. Veel camperhandelaren bieden namelijk een pakket aan waarbij ze de camper volledig nalopen. Hierbij voeren ze een campercheck uit, controleren ze op vochtschade en doen ze een APK keuring. Sommige camperhandelaren bieden ook een garantie op de motor en eventuele ongemakken die je tijdens de eerste 3 maanden tegen komt. Ideaal dus als je zo weinig mogelijk risico wilt lopen.

Aan andere manier om een tweedehands camper te kopen is bij een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats. In dat geval koop je een camper zoals die op dat moment wordt aangeboden. Particuliere campers zijn in de meeste gevallen iets goedkoper, maar dit brengt ook risico’s met zich mee. De camper wordt dan niet eerst nagekeken en zodra je er mee weg rijdt zijn de risico’s voor jou. Mijn advies is dan ook om de camper altijd eerst onafhankelijk na te laten kijken.

10. Onderhandel over de prijs!

Tot slot zit er vaak een behoorlijke marge op campers. Probeer dus te onderhandelen. Je doet jezelf (en je portemonnee) te kort als je het niet doet. Is er geen speling in de vraagprijs? Probeer er dan een onderhoudsbeurt of extra accessoires bij te scoren. Je zult zien dat er vaak wel iets mogelijk is. 

Tip: Download gratis de ‘paklijst kamperen‘. Super handig!

Checklist en tips om een tweedehands camper te kopen

Hopelijk heb je nu een beter idee waar je op moet letten als je een tweedehands camper gaat kopen. Wil je niets vergeten? Maak dan een checklist en neem deze met je mee. Heb je nog vragen of heb je zelf nog tips om een tweedehands camper te kopen? Plaats een reactie onder deze blog en ik probeer je zo goed mogelijk op weg te helpen. Veel succes gewenst en ik wens je een heerlijke camper vakantie!


Tags: ,

Gerelateerde artikelen