Vakantiestress? 3 tips om met een fijn gevoel op vakantie te gaan

Vakantiestress? 3 tips om met een fijn gevoel op vakantie te gaan

De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent voor heel veel Nederlanders dat zij in de komende weken hun koffers pakken en voor het eerst in twee jaar tijd, eindelijk weer naar het buitenland vertrekken. Dan wil je natuurlijk wel dat deze vakantie soepel verloopt. Misschien vind je het zelfs wel een beetje spannend allemaal. Gelukkig geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Met de volgende tips kun jij zonder stress op vakantie en geniet jij binnenkort misschien wel bij een van de top 10 vakantiebestemmingen!

Hoe kun je vakantiestress voorkomen?

1. Zorg voor een zo leeg mogelijk agenda

Vakantie moest rust geven en wanneer je eenmaal in de zon ligt wil je zo min mogelijk denken aan de berg werk die je te wachten staat als je terugkomt. Een goede tip om dit te voorkomen is door van tevoren te zorgen voor een lege to do list. Neem, mits dit mogelijk is, voor je vakantie alvast een paar dagen vrij. Deze dagen kun je gebruiken om vast wat dingen te regelen voor na je vakantie. Bestel bijvoorbeeld vast boodschappen, zodat je niet bij thuiskomt meteen over de ‘wat eten we vandaag’ – vraag hoeft na te denken. Ook kun je het beste werkafspraken zoveel mogelijk voor je vakantie afronden en nog niet teveel nieuwe plannen voor na je vakantie. Weten dat je ook na je vakantie nog even rustig op kan starten zal de vakantiestress doen verminderen. 

vakantiestress tips

2. Begin op tijd met voorbereiden

Een andere goede tip is om ruim op tijd te beginnen met de vakantie voorbereiding. Hierdoor ga je met een fijner gevoel van huis en heb je geen last van inpakstress. Bovendien zorgt je koffer op tijd inpakken niet alleen voor minder stress, maar ook voor meer voorpret. Op deze manier kom je al vroeg lekker in de stemming. 

Helemaal als het in Nederland nog slecht weer is en je binnenkort vakantie viert bij een Malediven huisje zal het vasthouden van je zwembroek zeker een glimlach op je gezicht toveren. Daarbij kun je ook alvast wat leuke vakantiespullen, zodat je alles bij je hebt. Heb je kinderen? Dan is het ook leuk om een aftelkalender te maken. Zo weten ook zij dat de vakantie eraan komt en dat geeft voorpret voor het hele gezin.

vakantiestress voorkomen

3. Maak een ruime planning en hou je eraan

Tot slot is het een goed idee om van tevoren een ruime planning te maken voor je reis of vakantie. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Of je nou met de auto, het vliegtuig of het openbaar vervoer gaat, het hebben van een reisoverzicht geeft rust. Reken bijvoorbeeld de reistijd uit en plan voldoende pauzes in. Is de rondreis erg lang? Kijk dan of je halverwege de reis kan overnachten. Zo kan iedereen tussendoor even bijtanken en is de zit niet te lang. Dat scheelt weer een hoop frustratie en zal de sfeer zeker ten goede komen.

Ga je met het vliegtuig of de trein of bus? Zorg en dan voor dat je lekker op tijd naar het vliegveld of station gaat, zodat je niet hoeft te stressen over of je de vlucht of rit wel haalt. Het is beter om het zo te plannen dat je van tevoren nog lekker een hapje kan eten, dan dat je al meteen bij vertrek in de vakantiestress schiet. Kortom, zorg er dus vooral voor dat je lekker rustig aan kan doen. Het is tenslotte vakantie!

hoe met een fijn gevoel op vakantie

Heb jij nog tips om vakantiestress te voorkomen?

Over het algemeen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Ook tijdens de vakantie! Heb jij zelf nog fijne tips om vakantiestress te voorkomen? Deel ze dan vooral via een reactie onder dit bericht. Tot slot wensen we je alvast een geweldige tijd. Geniet ervan, je hebt het meer dan verdiend!