Varen in het buitenland | Welk vaarbewijs heb je nodig?

Varen in het buitenland | Welk vaarbewijs heb je nodig?

Wil je varen in het buitenland, maar heb je geen idee welk vaarbewijs je daarvoor nodig hebt? Geen paniek! Daar kan ik je wel bij helpen. Varen in het buitenland is natuurlijk super leuk, mits je je aan de regels houdt. Zo voorkom je boetes en weet je zeker dat je geen gedoe krijgt onderweg. In het buitenland zijn de regels namelijk net iets anders dan in Nederland. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden en in welke landen heb je een vaarbewijs nodig? In deze blog deel ik mijn tips omtrent dit onderwerp. 

Varen in het buitenland

Indien je wilt varen in het buitenland, geldt over het algemeen dat je een Internationaal Certificate of Competence (ICC) nodig hebt. Deze wordt in de volksmond ook wel het internationaal vaarbewijs genoemd. Overigens zijn de regels per land verschillend, dus het is wel een goed idee om vooraf uit te zoeken welke landen je wilt bezoeken. Bovendien worden de regels de laatste jaren steeds strenger. Logisch natuurlijk, want enige kennis van de regels op het water is natuurlijk wel handig.

Vaarbewijs 1 of Vaarbewijs 2?

Ook is het aan te raden om alvast na te denken waar je wilt gaan varen. Ga je bijvoorbeeld enkel op de Rijn varen of wil je ook graag de open zee op? Afhankelijk van de locatie zijn er verschillende vaarbewijzen; vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Maar wat is nou het verschil? Het grote verschil zit hem voornamelijk in de vaargebieden. Kijkend naar Nederland is vaarbewijs 1 geldig op de binnenwateren zoals rivieren, kanalen en meren. Met vaarbewijs 2 mag je ook op de open wateren zoals het IJsselmeer, de Waddenzee en de Westerschelde. Deze regels zijn vergelijkbaar als je in het buiteland wilt varen.

varen in het buitenland vaarbewijs 1 of 2

Welk vaarbewijs heb je nodig voor varen in het buitenland?

Zoals gezegd zijn de regels per land verschillend. Hieronder heb ik per land de belangrijkste regels voor je op een rij gezet:

België – Wil je in België varen? Dan geldt dezelfde vaarbewijsregeling als in Nederland. Wel moet je van tevoren een digitale waterwegenvergunning aanvragen. 

Duitsland – Vaarbewijs is verplicht voor boten met een motor vanaf 5 pk. Wil je op de Rijn varen en heb je een boot met een lengte van 15 tot 25 meter lengte? Dan heb je een sportpatent nodig. Hiervoor moet je een examen afleggen en dat is enkel mogelijk als je vaarbewijs 2 hebt. Overigens is varen in Duitsland echt super!

Frankrijk – Heeft jouw boot een motor van meer dan 6 pk, dan is een vaarbewijs verplicht in Frankrijk. Wat betreft vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 gelden dezelfde regels als in Nederland.

Griekenland – In Griekenland kun je alleen varen als er 2 personen op de boot zijn die beide vaarbewijs 2 hebben. Is dit niet het geval? Dan moet er in ieder geval een tweede persoon aan boord zijn met voldoende vaarervaring. Hiervoor heb je ook een verklaring nodig. 

Hongarije – ICC is verplicht als de boot een motor vanaf 5 pk heeft. 

Italië – Voor Italië is het ICC verplicht voor boten met een motor vanaf 5 pk. Je hebt vaarbewijs 1 nodig voor de binnenwateren en vaarbewijs 2 als je langs de kust wilt varen. 

Kroatië – In Kroatië wordt er niet gelet op het aantal pk's. Het vaarbewijs is verplicht voor iedere boot met een binnen- of buitenboordmotor. 

varen in europa vaarbewijs nodig

Hvar, Kroatië

Portugal – Voor Portugal is een ICC verplicht. Wil je aan de kust varen? Dan moet je het ICC for inland and coastal waters hebben, die je automatisch krijgt als je vaarbewijs 2 hebt gehaald. 

Spanje – ICC is verplicht voor boten met een motor vanaf 9,5 pk. Daarnaast is ook een vaarvergunning verplicht in Spanje. Deze kun je kopen bij de havenmeester. 

Zweden – ICC is verplicht voor boten vanaf 12 meter lengte

Zwitserland – Voor boten met een motor vanaf 8,6 pk is een vaarbewijs verplicht. Dat geldt ook voor zeilschepen met een oppervlak van meer dan 15 m2. 

* In het buitenland kan het ook voorkomen dat ze je vragen naar een eigendomsbewijs; het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP).

Vaarbewijs halen

Heb je nog geen vaarbewijs en moet je deze nog halen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een dag- of avondcursus volgen, maar je kunt er ook voor kiezen om een online cursus te doen. Ook dien je een theorie examen te halen bij het CBR. Heb je vaarbewijs 1 gehaald? Dan ontvang je automatisch het ICC Inland Waters. Heb je vaarbewijs 2 gehaald? Dan ontvang je automatisch het ICC coastal waters.

Tip: Geen zin om zelf te varen? Dan kun je natuurlijk ook een cruise all inclusive met vlucht boeken!

Waar ga jij varen in het buitenland?

Hopelijk hebben bovenstaande tips je iets meer opheldering gegeven wat er voor nodig is om te varen in het buiteland. Heb jij al een idee welke vakantiebestemming je wilt bezoeken? Laat het me weten via een reactie onder deze blog. Heb je nog vragen? Stel ze gerust en ik probeer je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Ik wens je alvast een super fijne vaarvakantie!


Tags: ,

Gerelateerde artikelen