Veilig internetten tijdens een wereldreis | Hoe doe je dat?

Veilig internetten tijdens een wereldreis | Hoe doe je dat?

Je gaat op reis: heerlijk! Lekker ontspannen, nieuwe avonturen opzoeken en mooie plekken ontdekken. Maar wat doe je wanneer je naar een land gaat waar het internet onveilig is, of waar vele censuur is? Veilig internetten tijdens een wereldreis is gelukkig niet heel moeilijk, maar de gevaren van het gebruik van onbeveiligd internet worden nogal eens onderschat. Hoeveel persoonlijke gegevens en gevoelige informatie kan er van jouw apparaten gestolen worden wanneer je gebruik maakt van een onbeveiligde verbinding? In deze blog deel ik mijn tips hoe je veilig kunt internetten tijdens een wereldreis. 

Veilig internetten tijdens een wereldreis

Om je wereldreis zo ontspannen mogelijk te maken, is het slim om op een veilige manier gebruik te maken van het internet. Zo hoef jij jezelf waar je ook bent, geen zorgen te maken over mogelijke cyberrisico’s en kun je onbezorgd foto’s maken, films kijken, websites bezoeken- en ga zo maar door. Hoe je dat doet? Dat vertel ik je natuurlijk graag!

Mijd onbekende hotspots

Er zijn genoeg locaties waar je gebruik kunt maken van een hotspot. Denk bijvoorbeeld aan een vliegveld of een restaurant. Over het algemeen heb je een wachtwoord nodig om van deze verbinding gebruik te kunnen maken. En dat wachtwoord, geeft een stukje veiligheid. Zit je daarentegen in een restaurant en zie je een onbeveiligd netwerk met de naam van het restaurant? Maak hier dan niet zomaar verbinding mee! Cybercriminelen maken namelijk gebruik van de populariteit van internetverbindingen op drukke locaties, en maken zelf een hotspot aan met bijvoorbeeld de naam van het restaurant. Jij denkt dat je de hotspot van de locatie gebruikt, terwijl je eigenlijk op de hotspot van een cybercrimineel zit die nu toegang heeft tot al je gegevens!

Extra tip: zorg er ook voor dat je telefoon niet automatisch aanmeldt voor internetverbindingen. Selecteer altijd zelf handmatig een veilige verbinding!

veilig internetten op reis

Gebruik een VPN-verbinding

Nu geeft de gedachte van een inbraak tot je persoonlijke gegevens of een onbeveiligde internetverbinding natuurlijk best wat stress. Iets waar je liever zo min van wilt mee maken tijdens je wereldreis! Ga dan ook liever voor je reis gaat op zoek naar een goede VPN-aanbieder. Een VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat jouw apparaat eerst verbinding maakt met een door jouw geselecteerde server, en dan pas met de rest van het internet. Op deze manier zijn je IP-adres en locatie niet te achterhalen. Wanneer jij een VPN gebruikt kunnen criminelen niet bij je gegevens, kun je anoniem gebruik maken van het internet én kun je zelfs je favoriete films en series streamen: waar je ook bent! 

Check de SSL-certificaten

Je kunt beveiligde websites herkennen aan een SSL-certificaat. Dit SSL-certificaat zie je in de balk met de URL. Begint de website met ‘https’ en zie je er een slotje achter staan? Dan maakt deze website gebruik van een versleutelde verbinding, en zijn eventuele persoonlijke gegevens minder makkelijk te onderscheppen. Goed om te weten wanneer je ergens je bankgegevens achter moet laten!

Gebruik je databundel

Heb je een ongelimiteerde databundel? Probeer dan wifi-netwerken in hun algemeenheid te vermijden en gebruik het 3G of 4G-netwerk van je telefoon. Ideaal wanneer je binnen de EU reist: dan zitten hier namelijk geen extra kosten aan verbonden. Reis je buiten Europa? Dan zitten er kosten aan je internetgebruik verbonden en kun je beter een VPN-verbinding gebruiken om veilige toegang te krijgen tot openbare wifi-netwerken.

veilig internet verre reis

Gebruik een wachtwoordmanager

Mocht je dit nog niet doen, dan is dit het moment om ermee te beginnen. Een wachtwoordmanager zorgt ervoor dat al jouw wachtwoorden veilig op dezelfde locatie zijn opgeslagen. Hierdoor kun je voor iedere dienst of service een uniek wachtwoord gebruiken, zonder deze allemaal te hoeven onthouden. Dit houdt jouw online-gegevens veiliger dan wanneer je voor verschillende diensten dezelfde wachtwoorden gebruikt.

Update je apparaten

Last but not least: zorg er voor vertrek voor dat de software van al je apparaten up-to-date is. Voordat je straks verblijft in een Malediven huisje op het water is dat wel zo handig! Check zowel de software als je anti-virusprogramma’s. Zolang jij de laatste versie geïnstalleerd hebt, mag je er vanuit gaan dat je apparaten op de juiste manier beveiligd zijn.

Veilig internetten tijdens een wereldreis; Ben jij er klaar voor?!

Hopelijk heb je iets gehad aan bovenstaande tips en ben je er helemaal klaar voor om goed voorbereid op wereldreis te gaan. Ik wens je alvast super veel plezier. Op je nou gaat backpacken of met de camper gaat rondreizen; maak er een fantastisch avontuur van om nooit meer te vergeten!


Tags: 

Gerelateerde artikelen