Verhuizen naar het buitenland | Checklist + Tips

Verhuizen naar het buitenland | Checklist + Tips

Verhuizen naar het buitenland: veel mensen dromen ervan, maar slechts een enkeling doet het. Meestal komt dit door de beperkende gedachte dat het toch allemaal niet mogelijk is. Maar wat nou als je hart is verkocht aan een mooie vakantiebestemming en je eigenlijk het gevoel hebt dat je niets meer in Nederland te zoeken hebt? Dan zou ik zeggen; spullen inpakken en gaan met die banaan! Om je verder op weg te helpen wat er allemaal komt kijken bij een emigratie, deel ik in deze blog een handige checklist waar je op moet letten als je wilt verhuizen naar het buitenland. 

Verhuizen naar het buitenland checklist

Voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen naar het buitenland, doe je er goed aan om het één en ander uit te zoeken. Zo kom je beslagen ten ijs en ben je beter voorbereid op het avontuur dat komen gaat! Hieronder heb ik een aantal praktische tips voor je op een rij gezet. 

1. Check of je een visum nodig hebt

Ga je verhuizen buiten Europa? Dan heb je vrijwel altijd een visum nodig. Deze kun je aanvragen bij de ambassade van het land waar je naar toe wilt verhuizen. Daarnaast is het handig om de geldigheid van je paspoort alvast te controleren. Wanneer je een visum aanvraagt, moet je paspoort in de meeste gevallen nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Echter wil je niet voor verrassingen komen te staan en is het sowieso een goed idee om je paspoort voor vertrek te vernieuwen. Hier wil je niet aan hoeven denken als je eenmaal bent verhuisd. Ga je verhuizen binnen Europa of het Schengengebied? Dan heb je geen visum nodig.

verhuizen naar het buitenland checklist

2. Zoek uit of je recht houdt op je uitkeringen

Heb je in Nederland recht op een bepaalde uitkering? Dan kun je alvast uitzoeken of je deze uitkering mee kunt nemen naar het buitenland. Of dit daadwerkelijk kan, hangt af van het type uitkering en het land waar je naar toe wilt verhuizen. Enkele uitkeringen waar je aan kunt denken zijn de AOW-, WIA-, WAZ-, WAO-, Wajong- en ziektewetuitkering. Verhuis je naar het buitenland met kinderen en heb je in Nederland recht gehad op kindertoeslag? Ook dan kun je alvast uitzoeken of je hier recht op houdt. 

3. Check je verzekeringen

Als je wilt emigreren naar het buitenland, check dan goed of je verzekeringen nog wel geldig zijn. In de meeste gevallen is een Nederlandse zorgverzekering bijvoorbeeld niet meer dekkend en moet je een nieuwe zorgverzekering afsluiten in het land waar je naar toe wilt verhuizen. Ook raad ik je aan om te kijken hoe het zit je met je pensioenverzekeraar, waarmee je het aanvullende pensioen opbouwt. 

4. Check of je rijbewijs geldig is in het buitenland

Ga je verhuizen buiten de EU? Dan kan het voorkomen dat jouw Nederlandse rijbewijs niet wettelijk geldig is. In dat geval moet je een internationaal rijbewijs aanvragen of een rijbewijs kopen voor het land van bestemming. Ga je verhuizen binnen de EU? Dan is het Nederlandse rijbewijs overal gewoon geldig. 

verhuizen naar het buitenland wat te doen

5. Zorg dat je DigiD op orde is

Het meeste contact met Nederlandse overheid gaat tegenwoordig online. Daarvoor is het dus belangrijk dat je DigiD op orde is. Maak je nog geen gebruik van DigiD? Regel dit dat voor je verhuizing naar het buitenland. Je kunt de DigiD online aanvragen. Vervolgens download je de app, voeg je een ID-check toe en activeer je jouw DigiD. Door dit van tevoren te doen, voorkom je een hoop gedoe in het buitenland!

6. Neem contact op met de ambassade

Voor een verhuizing naar het buitenland is sowieso slim om even contact op te nemen met de ambassade in het land van bestemming. Zij kunnen je precies vertellen met welke zaken belangrijk voor je zijn en waar je zoal rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan Nederlandse documenten die je moet laten legaliseren, zoals akten en verklaringen. Ook kun je alvast vragen hoe het in zijn werk gaat als je een buitenlandse bankrekening wilt openen. 

7. Vind jouw droomhuis

Dit is natuurlijk het allerleukste gedeelte! Werkelijk op zoek gaan naar jouw droomhuis in het buitenland. Hiervoor kun je het beste terecht bij een makelaar. Hij of zij weet meer over de lokale regelgeving en kan je adviseren bij het vinden van jouw droomhuis. Wil je bijvoorbeeld een b&b starten in het buitenland, dan komen daar andere vergunningen bij kijken dan wanneer je ‘gewoon' een huis wilt kopen. Een goede makelaar is dus wel zo prettig! Ligt de keuze qua land nog helemaal open? Dan behoort Amerika tot één van de populairste landen. Veel mensen willen de ‘American Dream' waarmaken en verhuizen naar Amerika.

emigreren naar het buitenland tips checklist

8. Denk na over wat je met je ‘oude' huis wil doen

Ben je in het bezit van een koophuis? Bedenk dan goed wat je hiermee wilt doen. Je kunt het huis bijvoorbeeld verkopen om meer financiële ruimte te creëren, maar je kunt het huis ook verhuren. Hier zitten echter wel een paar spelregels aan en de meeste hypotheken staan dit niet toe. Besluit je om het huis aan te houden en vervolgens leeg te laten staan terwijl je in het buitenland woont? Houd er dan rekening mee dat de algemene kosten flink zullen stijgen. Zo is het dan niet meer mogelijk om je hypotheek af te trekken bij de belasting en je zult bovendien extra belast worden met vermogensrendementsheffing. Mijn tip; ga in gesprek met een financieel adviseur die de financiële voor- en nadelen voor je in kaart brengt. 

9. Beslis welke spullen je wilt verhuizen naar het buitenland

Woon je in een huurhuis of kies je ervoor om je huis te verkopen? Bedenk dan alvast van welke spullen je afscheid wilt nemen (verkopen via Marktplaats) en welke spullen je juist mee wilt verhuizen. Deze keuze kan wellicht ook meewegen in de grootte van het nieuwe huis. Ben je er al over uit? Ga dan op zoek naar een internationaal verhuisbedrijf. Zij regelen het internationale transport en de douane formaliteiten voor je. Ook kun je ervoor kiezen om je spullen all risk te verzekeren en je spullen te laten in- en uitpakken.

10. Bedenk hoe je geld gaat verdienen in het buitenland

Verhuizen naar het buitenland klinkt natuurlijk helemaal geweldig, maar heb je er ook al over nagedacht op welke manier je geld gaat verdienen in het buitenland? Maak hier een concreet plan voor en oriënteer je alvast op de arbeidsmarkt. Waar het in sommige landen relatief eenvoudig is om een baan te vinden, kan het in andere landen juist moeilijk zijn. Kortom, weet wat je ongeveer te wachten staat en bedenk alvast een manier hoef je ook in het buitenland inkomsten kun genereren. 

Verhuizen naar het buitenland; waar ga jij naartoe?

Zoals je ziet moet je aan een hoop dingen denken als je wilt verhuizen naar het buitenland. Maar het leuke is; het is zeker niet onmogelijk! Durf dus vooral te denken in mogelijkheden en luister naar je gevoel. Ik wens je alvast veel succes en zou het super knap vinden als je jouw buitenlandse dromen waar kunt maken. Er zijn meerdere mensen die je voor zijn gegaan, dus ook jou moet het zeker lukken!

* Ga jij de sprong echt maken? Kijk dan even op de website van de rijksoverheid en de belastingdienst voor de nieuwste updates.