VPN op vakantie | 3 handige tips voor veilig internet

VPN op vakantie | 3 handige tips voor veilig internet

Tegenwoordig reist vrijwel iedereen met een computer. Of het nu een smartphone, tablet of laptop is, we zijn allemaal verbonden als we in het buitenland zijn. Deze technologie maakt reizen weliswaar gemakkelijker, maar stelt ons ook bloot aan nieuwe risico’s. Van gestolen creditcardnummers tot spionage door de overheid en gehackte e-mails. Cyberbeveiliging is meestal iets dat we over het hoofd zien als we onze wereldreis of vakantie plannen. We sluiten wel een reisverzekering af om onze gezondheid te beschermen, maar om ervoor te zorgen dat onze gegevens ook veilig worden bewaard, dat zien we vaak over het hoofd. Daarom deel ik deze blogs meer handige tips over VPN op vakantie

VPN bij gratis wifi

Gratis wifi is vrijwel overal beschikbaar voor reizigers. Van coffeeshops tot hostels en luchthavenlounges. Maar terwijl we nonchalant op internet surfen en contact maken met vrienden en familie thuis, stellen we onszelf bloot aan enkele serieuze risico’s. Iedereen op hetzelfde netwerk (wat in sommige gevallen duizenden mensen kunnen zijn) kan gemakkelijk je niet-versleutelde gegevens pakken terwijl deze door de lucht vliegen.

Gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardnummers, browser cookies en andere identificerende informatie kunnen zomaar worden bekeken in je webbrowser en mobiele apps. Maar hoe blijf je dan veilig met zoveel potentiële risico’s? Je gebruikt een VPN op vakantie. Een VPN (Virtual Private Network) biedt privacy en anonimiteit door een privé netwerk te creëren vanaf een openbare internetverbinding. Kortom, ze verbergen je online acties. Dit maakt ze vrijwel onvindbaar en voorkomt dat potentiële dieven toegang krijgen tot je privégegevens. Zelfs wanneer jij lekker aan het genieten bent van een all inclusive cruise met vlucht!

Hoe werken VPN’s?

VPN’s zijn oorspronkelijk gemaakt voor zakelijk gebruik. Denk bijvoorbeeld aan mensen die voor hun werk rondreizen of een wereldreis maken. Echter duurde het niet lang voordat er consumenten versies verschenen van tientallen verschillende bedrijven. Beveiliging is tenslotte voor iedereen belangrijk, of ze nu een onkostenrekening hebben of niet. 

Beschouw internet als een rivier om te begrijpen hoe ze werken. Laat een lading kleurstof in de rivier vallen – dat zijn jouw (niet-versleutelde) gegevens. Iedereen die langs de rivieroever staat, kan die kleurstof zien: welke kleur en consistentie het is en waar het terechtkomt. Steek nu een kleine pijp in de rivier, die van waar je ook bent naar ergens in de lengte, en gooi je kleurstof daarin. Totdat het uit het uiteinde van de pijp komt, kan niemand aan de oever de kleurstof zien of er iets van weten. Je VPN is die pijp. 

Het gebruik van een VPN

Het gebruik van VPN is vrij eenvoudig: downloadt en installeer een VPN-app voor je telefoon, tablet of laptop en start deze vervolgens op nadat je verbinding met internet hebt gemaakt. Kies de server (of ‘eindpunt’) die je wilt gebruiken (goede VPN-apps bieden verschillende locaties) en na een paar seconden worden al je gegevens versleuteld en gaan ze door het virtuele netwerk. VPN’s zijn over het algemeen ontworpen om al je internetverkeer te beschermen, ongeacht het type. Dit omvat e-mail, streaming muziek en video, spraakoproepen en al het andere dat je maar kunt bedenken.

veilig internet op vakantie

Waar moet ik op letten bij een VPN service?

Met zoveel verschillende VPN providers en abonnementen is het niet zo eenvoudig om erachter te komen welke het beste bij je past. Om je een handje op weg te helpen, tref je hieronder de kenmerken die er het meest toe doen.

Apps voor de platforms die je gebruikt

Zorg ervoor dat alle apparaten die je meeneemt, worden ondersteund voor veilig internetten. Als je een Mac en een iPhone meeneemt, zoek dan naar MacOS- en iOS-versies van de VPN-software. Als je in plaats daarvan Windows en Android gebruikt, zorg er dan voor dat je daarvoor apps kunt downloaden.

Geen beperkingen of extra kosten voor gelijktijdige verbindingen

Het beperken van het aantal apparaten dat tegelijkertijd je VPN account kan gebruiken, is vervelend. Telefoons, tablets en laptops lopen allemaal evenveel risico door onveilige netwerken. Je wilt niet elke keer als je ze gebruikt de verbinding verbreken en een andere verbinding opzetten om op die manier veilig internet te hebben. Zoek dus naar een service waarmee je meerdere apparaten tegelijk kunt aansluiten zodat je zorgeloos veilig kunt internetten, zonder extra kosten. Het zou zonde zijn als je in een prachtig Malediven huisje verblijft en bij thuiskomst schrikt van de enorme rekening!

De VPN software werkt in zoveel mogelijk landen

Niet alle VPN-software is op dezelfde manier gemaakt en sommige typen zijn gemakkelijker te blokkeren dan andere. Zoek naar ondersteuning voor het OpenVPN-protocol en gebruikersrecensies waarin wordt vermeld dat je de afgelopen maanden in China hebt kunnen werken. De Chinese overheid is waarschijnlijk de beste in het blokkeren van VPN’s, dus als het daar werkt, werkt het overal.


Tags: ,

Gerelateerde artikelen