Vulkaan beklimmen Bali | Mount Batur Sunrise Trekking + Tips

Vulkaan beklimmen Bali | Mount Batur Sunrise Trekking + Tips

Wil je een vulkaan beklimmen in Bali? Dat kan! Naar mijn mening is de Mount Batur Sunrise Trekking één van de mooiste excursies op het eiland. In het noordoosten van Bali ligt de Gunung Batur, de bekendste vulkaan van Bali. Deze actieve vulkaan is ruim 1700 meter hoog en vanaf de top heb je een indrukwekkend panoramisch uitzicht. Je kunt deze vulkaan in de nacht beklimmen, waardoor je op de top kunt genieten van een spectaculaire zonsopgang. Elke minuut zie je kleuren veranderen en dat is echt super mooi om te zien!

Vulkaan beklimmen in Bali; de Mount Batur 

De Mount Batur Sunrise Trekking is een must do tijdens je vakantie op Bali. Bovendien kan de tocht vanuit vrijwel elke stad in Bali worden gestart. Als je minimaal één dag van tevoren een tour boekt en je accommodatie door geeft, dan komt de taxi je voor aanvang van de tocht ophalen. Deze brengt je vervolgens naar de voet van de vulkaan en hier begint je tocht: je gaat de Mount Batur beklimmen!

Aankomst bij de voet van de Mount Batur

Rond 3 uur s ’nachts arriveer je bij de voet van de vulkaan. Hier ontmoet je een lokale gids die je begeleidt tijdens de tocht. Voordat de tocht begint ontvang je eerst een kopje Balinese koffie, een stuk fruit, een huisgemaakte pannenkoek en een flesje water. Je zal een flinke inspanning moeten leveren, dus het is goed om van tevoren wat energie binnen te krijgen. Ik raad je dan ook aan om voldoende te eten en te drinken. Overigens krijg je ook een ontbijt mee die je kunt nuttigen op de top van de vulkaan.

Voor aanvang van de tocht zal de gids je een aantal instructies meegeven om de veiligheid te waarborgen. Zo krijgt iedereen een zaklamp mee om voor zich uit te schijnen. Je loopt namelijk in het donker en het is prettig om te zien waar je loopt. Door de losliggende stenen kan het soms best gevaarlijk zijn. Wees dus voorzichtig en doe geen gekke dingen. Als het nog donker is, is het mooi om te zien hoe de vulkaan wordt belicht door een pad van schijnende zaklampen.

Voordat de tocht naar boven begint, maak je een korte stop bij een kleine tempel aan de voet van de vulkaan. Volgens de Balinezen zijn vulkanen heilig en de gids zal voor je bidden dat de tocht veilig zal verlopen.

Vakantie Bali boeken? → Bekijk onze tips

TUI – Allround Bali specialist → bekijk aanbiedingen

VAKANTIEDISCOUNTER – Goedkope Bali vakanties → bekijk aanbiedingen

PRIJSVRIJ – Online Bali vakantie deals → bekijk aanbiedingen

CORENDON – Populaire Bali aanbieder → bekijk aanbiedingen

BALI TRAVEL – Bali reizen op maat → bekijk aanbiedingen

Hoe lang duurt het om de Mount Batur te beklimmen?

De tocht naar de top van de vulkaan duurt ongeveer 2 uur. Dat is dus een pittige klim! Om het iets gemakkelijker te maken, worden onderweg korte pauzes ingelast. Dit geeft je de mogelijkheid om even op adem te komen. De tocht naar beneden is een stuk minder zwaar en duurt zo’n 1,5 uur. In totaal ben je dus ongeveer 3,5 uur aan het wandelen.

Is het zwaar om de Mount Batur te beklimmen?

Over het algemeen is de tocht naar boven best wel pittig en is er dus enige conditie vereist. Sport je 1 á 2 keer per week? Dan is de tocht prima te doen. Sport je iets minder of vrijwel niet? Dan raad ik je aan om aan de touroperator te vragen of je de tocht iets eerder kunt beginnen. Op deze manier kun je vaker stoppen en even op adem komen. Denk je dat de tocht naar boven toch te zwaar is? Dan heb je twee andere opties. 

Zo kun je er voor kiezen om jezelf met een jeep naar de top van de vulkaan te laten brengen of je kunt een nachtje doorbrengen op de vulkaan. Met name de laatste optie is super gaaf om te doen. Op deze manier verspreid je de tocht over 2 dagen en dat maakt het voor iedereen toegankelijk om de vulkaan te beklimmen. Overigens wordt je waarschijnlijk gedragen door de adrenaline. Een vulkaan beklimmen geeft namelijk een enorme adrenaline boost! Bovendien is het spectaculaire uitzicht het meer dan waard!

bali vulkaan zonsopgang

Spectaculaire zonsopkomst vanaf de Gunung Batur 

mount batur bezoeken

Apen op de top van de Mount Batur

Kun je overnachten op de Mount Batur?

Wil je genieten van zowel de zonsondergang als de zonsopgang? Dat kan! Tegenwoordig is het mogelijk om te overnachten op de vulkaan. Hoe gaaf is dat? Op een hoogte van ongeveer 1500 meter zet je een tentje op en wordt er een kampvuur gemaakt. Je krijgt een heerlijk diner en geniet van een nachtje onder de sterrenhemel. Dat is nog eens bijzonder overnachten!

Hoe is het uitzicht vanaf de Mount Batur?

Vanaf de top van de Mount Batur heb je een prachtig uitzicht over Bali. Je kijkt uit op de oceaan, kratermeer Danau Batur, de landschappen van Bali en buureiland Lombok. Op een heldere dag kun je zelfs vulkaan Rinjani zien liggen. Daarnaast leeft er boven op de vulkaan een kolonie apen. Ook dat is tof om te zien!   

gunung batur

Uitzicht op Danau Batur en vulkaan Rinjani

Hoe is de tocht naar beneden? 

De tocht naar beneden is gelukkig een stuk minder zwaar. Bovendien is de zon inmiddels opgekomen en kun je weer zien waar je loopt. Onderweg kom je langs de vulkanische krater en de opgedroogde zwarte lava. Deze uitzichten zijn ideaal om prachtige foto’s te schieten. Vergeet dus niet je fotocamera mee te nemen.  

Wat doe je aan tijdens de Mount Batur Sunrise Trekking?

Niets is zo veranderlijk als het weer. Daarom raad ik je aan om warme kleren mee te nemen. De temperaturen kunnen namelijk behoorlijk wisselen en boven op de berg kan het nogal fris worden. Zorg er ook voor dat je goede wandelschoenen aan trekt. Het pad naar boven is verre van ideaal en door de losliggende stenen is het fijn om goede grip te hebben. 

mount batur sunrise trekking bali

Mooi punt voor een foto op de weg naar beneden

Online tickets voor de Mount Batur Sunrise Trekking

Op Bali zijn veel mensen die backpacken en vakantie vieren. Een vulkaan beklimmen is Bali is dan erg populair en er zijn veel mogelijkheden om een excursie te boeken. Deze worden bijvoorbeeld aangeboden bij accommodaties of plaatselijke reisbureaus. Toch raad ik je aan om een online ticket te boeken. Op deze manier kun je een datum naar keuze vastleggen en weet je zeker dat jouw tocht is bevestigd. 

Daarnaast kan het voorkomen, dat de tocht door weersomstandigheden niet door gaat. Door online te boeken, weet je zeker dat je het geld terugkrijgt. Naar mijn mening zijn onderstaande tours de beste opties. Ze zijn ontzettend vaak geboekt, krijgen een hoge beoordeling en maken alle verwachtingen waar. Een vulkaan beklimmen is hoe dan ook één van de leukste excursies op Bali

Vakantie Bali boeken

TUI – Allround Bali specialist → bekijk aanbiedingen

VAKANTIEDISCOUNTER – Goedkope Bali vakanties → bekijk aanbiedingen

PRIJSVRIJ – Online Bali vakantie deals → bekijk aanbiedingen

CORENDON – Populaire Bali aanbieder → bekijk aanbiedingen

BALI TRAVEL – Bali reizen op maat → bekijk aanbiedingen

Wanneer ga jij een vulkaan beklimmen in Bali?

Dat waren mijn tips voor de Mount Batur Sunrise Trekking. Ik vond het echt super gaaf om een vulkaan te beklimmen in Bali en wens jou ook een mooi avontuur toe! Hopelijk heb je iets gehad aan de informatie uit dit artikel. Vond je dit artikel nuttig? Heb je nog vragen? Of wil je jouw avonturen graag delen? Plaats dan een reactie onder dit artikel. Ik wens je een super fijne vakantie in Indonesië.


Tags: , , , , , ,

Gerelateerde artikelen