Wat te doen in Gibraltar? 8 tips en bezienswaardigheden

Wat te doen in Gibraltar? 8 tips en bezienswaardigheden

Wat is er te doen in Gibraltar? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Helemaal in het zuiden van Spanje ligt het Britse schiereiland; Gibraltar. Dit eiland trekt jaarlijks ruim 4 miljoen bezoekers en is zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Andalusië. In Gibraltar is namelijk van alles te doen en te zien. Er zijn veel mooie bezienswaardigheden, je kunt er belastingvrij shoppen en de zon schijnt er gemiddeld 300 dagen per jaar. Wat wil je nog meer? In dit artikel deel ik mijn tips en vertel ik je wat je allemaal kunt doen en zien in Gibraltar.

Wat te doen in Gibraltar?

Bezienswaardigheden Gibraltar

Rots van Gibraltar

De Rots van Gibraltar is waar het eiland voornamelijk bekend om staat. Deze rots is 460 meter hoog en torent trots boven het schiereiland uit. Als je eenmaal boven op de top bent, heb je een schitterend panoramisch uitzicht op de Straat van Gibraltar, Spanje en Marokko. Sommige mensen zien de rots Rots van Gibraltar als één van de mooiste bezienswaardigheden in Andalusië.

Great Siege tunnels en Military Herritage Centre

Overigens kun je ook een kijkje nemen in de rots zelf. Zo zijn de Great Siege Tunnels mooi om te zien. Dit zijn tunnels die tijdens de oorlog zijn gemaakt. Militairen hebben deze tunnels ontworpen en er een soort klein dorp van gemaakt. Daarnaast kun je in het Military Herritage Centre meer te weten komen over de oorlogsverhalen die zich hier hebben afgespeeld. Wil je alles te weten komen over het ontstaan van de tunnels en de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld? Dan raad ik je aan om een historische rondleiding met gids te doen.

De kabelbaan

De kabelbaan brengt je in een paar minuten met een kabelwagen naar de top van de rots. Je kunt je dus voorstellen dat een ritje met de kabelwagen best even spannend kan zijn. Echter maken de prachtige uitzichten het meer dan goed. Voor de sportieveling is het ook mogelijk om naar de te top wandelen. Het is een pittige klim, maar onderweg kun je genieten van de prachtige uitzichten en heb je de kans om exotische dieren zoals slangen en spinnen tegen te komen. Misschien toch maar de kabelbaan dan?

bezienswaardigheden Gibraltar

Rots van Gibraltar

rots van gibraltar kabelbaan

De kabelbaan met een fantastisch uitzicht

St. Michaels Cave

Halverwege de rots tref je St. Michaels Cave. Dit zijn eeuwenoude kalksteengrotten die zich door de jaren heen hebben ontwikkeld tot een spectaculaire bezienswaardigheid.

Deze heb je nodig om het eiland op te komen. Het eiland is namelijk een Britse kolonie en de Britse invloeden zijn er duidelijk zichtbaar. De voertaal is Engels, er wordt betaald met ponden en je komt er overal typische rode telefooncellen tegen. Het is echt een bijzondere ervaring om tijdens je vakantie in Spanje ineens op Brits grondgebied rond te lopen. 

Aapjes spotten in Gibraltar

Boven op de rots van leeft een grote populatie berberaapjes. Het is super speciaal om deze aapjes in het wild te kunnen spotten, want dit zijn de enige apen in Europa die in het wild voorkomen. Wees wel goed op je hoede en hou je tas goed in de gaten, want de aapjes zijn nieuwsgierig en houden van lekker eten. Overigens brengen de aapjes geluk en worden ze door de Britten gekoesterd. Volgens de Britse legende blijft het eiland namelijk in Britse handen zolang de apen boven op de rots leven.

wat te doen op gibraltar tips

 Kalksteengrootten in St. Michaels Cave

Gibraltar apen

Apen op de rots

Walvissen en dolfijnen spotten in de straat van Gibraltar

Gibraltar is gelegen aan de Straat van Gibraltar. Deze zeestrook is de verbinding tussen de Atletische Oceaan en de Middellandse Zee en is tevens de verbinding tussen Europa en Afrika. Doordat de zeestromen hier samenkomen is de Straat van Gibraltar één van de meest voedselrijke plekken voor walvissen en dolfijnen. Om die reden is Gibraltar de ideale plek om walvissen en dolfijnen te spotten. Het is echt een onbeschrijfelijk gevoel om deze prachtige dieren van dichtbij te zien.

Een dagje Afrika: van Gibraltar naar Tanger

Vanuit Gibraltar is mogelijk om een dagexcursie naar Marokko te doen. Een veerboot brengt je in een uurtje tijd naar Tanger. Eenmaal in Marokko waan je jezelf direct in een andere wereld. Je kunt er een bezoek brengen aan de Kasbah, de slangenbezweerders, de Marokkaanse markt en het oude stadscentrum.

bezienswaardigheden gibraltar excursie dolfijnen spotten

Dolfijnen spotten

wat te doen gibraltar dagtrip tanger marokko

Slangen in Tanger

Ontdek het centrum

In het centrum tref je een mix van verschillende culturen. Dat is apart om te zien, maar niet geheel onverwacht vanwege de rijke geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. In het centrum staan van die typische Engelse telefooncellen. Dat blijft toch apart als je op vakantie bent in Spanje. Ook vind je er veel Engelse kroegjes waar je kunt genieten van een heerlijk bord fish and chips of een typische Engelse pint.

De landingsbaan

Nog zo’n fenomeen is de landingsbaan die de grens vormt tussen Groot-Brittannië en Spanje. Het verkeer wordt er tijdelijk stilgelegd zodra er een vliegtuig gaat landen of opstijgen. Dat gebeurt gelukkig niet heel vaak, maar is wel een grappig gezicht om te zien. 

bezienswaardigheden gibraltar centrum

De winkelstraat in het centrum

bezienswaardigheden gibraltar luchthaven landingsbaan

De landingsbaan

tips camper huren met hond

Vakantie Andalusië en Gibraltar boeken? → Onze tips

TUI – Allround vakantie specialist → bekijk aanbiedingen

VAKANTIEDISCOUNTER – Goedkope Italië vakanties → bekijk aanbiedingen

PRIJSVRIJ – Online Italië deals → bekijk aanbiedingen

CORENDON – Populaire Italië aanbieder → bekijk aanbiedingen

ELIZA WAS HERE – Kleinschalig en uniek → bekijk aanbiedingen

Wat ga jij doen in Gibraltar?

Zoals je hebt kunnen zien is Gibraltar is een leuke vakantiebestemming om te bezoeken tijdens je rondreis door Andalusië. Wat ben jij van plan om te doen in Gibraltar? Laat het me weten via een reactie onder dit artikel. Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Ik help je graag verder op weg en wens je alvast een fijne vakantie in Andalusië!


Tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen